Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Příběh čtenářky: Vadí mi manželovo sperma

I alergie mohou od základu změnit váš sexuální život.
4. srpna 2013 | 06:00

Když se řekne alergie, určitě se vám vybaví ty nejčastější, jako je alergie na pyly, potraviny nebo zvířata. Věděli jste ale, že existují i mnohem bizarnější alergie?

„S manželem jsme tři roky, a i když se máme rádi, sex je pro nás noční můrou. Nemůžu užívat hormonální antikoncepci, takže jediné, co přicházelo v úvahu, je používání spermicidních krémů nebo prezervativu. Ovšem po styku se u mě pokaždé objevilo pálení, svědění, vyrážka a zarudnutí. Když se to opakovalo, zašla jsem k lékaři, který mi řekl, že mám alergii na latex a spermicidní přípravky,“ vypráví třicetiletá Tereza.

Její trápení tím ale neskončilo - před rokem se začali pokoušet o dítě. Přestali používat kondomy a spermicidní krémy, a Tereza si říkala, že už bude mít konečně klid. Ale neměla. Svědění, pálení a zarudnutí se objevovalo i nadále. Lékař jí sdělil další nepříjemnou diagnózu – alergie na sperma.

Nesnesitelné sperma

Alergie na sperma je sice vzácná, ale skutečně existuje. Rozhodně to není žádný výmysl, kterým si ženy usnadňují život. Tento druh alergie může připomínat pohlavně přenosné nemoci, takže je nutné odlišit příznaky, které provázejí skutečnou alergii. Pokud se u vás tedy objeví svědění či vyrážka pár minut po styku, respektive po kontaktu se spermatem, jde o alergii. Některé ženy reagují na semeno jednoho konkrétního muže, jiné na mužské sperma obecně. Problém nastává až v okamžiku, kdy se chcete začít rozmnožovat.

Budeme mít vůbec dítě?

Jde totiž o to, že se v těle alergika tvoří protilátky, které napadají spermie. A to samozřejmě může při pokusech o početí vadit. Máte-li totiž alergii na bílkovinu obsaženou ve spermatu, pak vám ani výměna partnera za jiného nepomůže. Existuje však řešení: Pokud vám opravdu vadí partnerovo sperma a toužíte po potomkovi, jedinou možností je postupné navyknutí organismu na alergen, který se podává ve stále vyšší koncentraci. Neznamená to ale, že si budete „spermové“ dávky ordinovat sama, tahle metoda je vždy v rukou lékaře!

Jak se může projevit alergie na sperma, latex či spermicidy?

  • Zarudnutím, svěděním, pálením, vyrážkou, otokem měkkých tkání, mravenčením, obtížným dýcháním, zrychleným dechem či opocením.
Autor: iva