Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Strašlivý osud „flekatého“ dítěte: Statečně bojuje o život

22. července 2013 | 11:49

Málokdo měl tak těžký start do života, jako dvouletá Matilda Callaghan. Dívenka se narodila se vzácnou nemocí, díky které má nejen nevzhledné fialové skvrny v obličeji, ale také řadu závažných zdravotních komplikací.

Matilda Callaghan (2) se narodila se vzácným onemocněním, rozsáhlou kožní vadou, která se nazývá Sturge Weberův Syndrom. Nejedná se ale jen o estetický problém, nemoc vyznačující se červenofialovými znaménky v obličeji a na těle, způsobuje poruchy učení, ochrnutí a křeče. Aby toho nebylo málo, dívenka trpí oční nemocí s názvem Glaucoma, které vede ke slepotě a také srdeční vadou.

Matilda Callaghan trpí vzácným onemocněním kůže, které způsobuje fialové skvrny v obličeji
Autor: Profimedia.cz
Těžký start do života

Jakmile se Matilda narodila, přestala dýchat, trpěla onemocněním trávicího traktu a vadou jícnu. První tři měsíce svého života proto musela strávit v nemocnici, kde musela podstoupit nejednu operaci. „Každý den jsme za ní jezdili, a když jsme se loučili, bylo možné, že je to navždy.“ Vypráví maminka Rebecca.  Malé Matildě musela být provedena jedna z nejinvazivnějších chirurgických operací, při níž jí byla deaktivována polovina mozku. Druhou závažnou operací, byla operace srdce, ve kterém měla dívenka hned dva otvory. Původně byla naplánována na dobu, kdy jí bude rok, ale pro závažnost jejího stavu se jí musela podrobit ihned.

Matilda Callaghan se pohybuje ve speciálním postroji, který jí trošku zlehčuje těžký život.
Autor: Profimedia.cz
Operací to nekončí

Nešťastní rodiče Paul a Rebecca Callaghan tak museli přihlížet, mnoha zdravotním zákrokům, které byly jejich dceři provedeny. „Moje žena se musela vzdát práce, aby se mohla o dceru starat, ztratily jsme tak značnou část rodinného příjmu. Navíc jsme se museli rozhodnout, jestli necháme dceru v nemocnici, nebo si ji vezmeme domů.“ Popisuje těžký osud tatínek Paul, který se svou manželkou rozhodl pečovat o nemocné dítě doma. Jedna jiskřička naděje ale byla zažehnuta, když díky laserové operaci byla dívence částečně odstraněna znaménka z obličeje.

Matilda Callaghan trpí vzácným onemocněním kůže, které způsobuje fialové skvrny v obličeji
Autor: Profimedia.cz
Pomáhají ostatním

Přestože mají svůj osud velice těžký, nezapomínají Callaghanovi ani na ostatní. Snaží se shánět prostředky a pomůcky nejen pro svoji dceru, ale také pro podobně postižené děti. Díky jejich úsilí už nemocnice získala dva dýchací přístroje, které postižené děti potřebují.