Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejstarší matka světa (74): Chci se dožít svatby své dcery (5)

19. července 2013 | 12:50

Člověk je jen tak starý, jak se cítí... Tímhle heslem se zřejmě řídí i Indka Rajo Devi Lohan, která je nejstarší matkou na světě. Dceru Naveen totiž porodila až v 69 letech. A teď doufá, že se dožije dne, kdy dcerku odvede k oltáři.

Žena otěhotněla v neuvěřitelných devětašedesáti letech metodou mimotělního oplodnění na klinice. Kvůli tomu se s manželem Ballou (76) zadlužili, vzali si půjčku v přepočtu 60 tisíc korun. Po vlastním dítěti totiž moc toužili.

Při komplikovaném porodu pak málem zemřela. "Doktoři mě nevarovali, že je to pro mě příliš nebezpečné. Já jsem navíc předtím byla velmi zdravá," říká Rajo, která po císařském řezu dlouho trpěla vnitřním krvácením. Na jednom vaječníku se jí navíc udělala cysta, kterou bylo třeba chirurgicky odstranit.

Nejstarší matka světa, Indka Rajo Devi Lohan (74), se chce dožít svatby své dcery Naveen, které je nyní 5 let.
Autor: profimedia.cz

Na smrtelné posteli

Těhotenství, porod a všechny ty další komplikace kolem starou ženu neuvěřitelně vysílily. Když bylo jejich dcerce Naveen něco málo přes rok, vypadalo to, že její maminka zemře.

Rajo byla doslova jen kost a kůže, nebyla ani schopná vstát z postele. Byla tak slabá, že ani nezvedla v náručí svou vytouženou dcerku. S domácností jí musela pomáhat druhá mužova manželka Umi (63).

"Celý život jsem snila o tom, že budu mít dítě. Že teď jsem těžce nemocná a umírám, mi nevadí, hlavně že jsem žila dostatečně dlouho na to, abych se stala matkou," tvrdila tenkrát.

Naveen nebyly ani dva roky, když to vypadalo, že Rajo zemře.
Autor: Profimedia.cz

Vysněná svatba

Nakonec se však Rajo uzdravila a teď je zase plná optimismu. Tvrdí, že jí dcera učinila šťastnější a prodloužila jí život. A je přesvědčená o tom, že stačí jen chtít, sebrat sílu a se smrtí bojovat.

"Jediný důvod, proč jsem stále naživu navzdory své nemoci je Naveen. Je to dárek pro mne od Boha, a dokud jí mám na starosti, nemůžu si dovolit zemřít. Provdám jí, až jí bude patnáct let, do té doby prostě musím zůstat naživu," tvrdí Rajo.

A nám nezbývá, než jí popřát hodně sil!