Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Děsivé! Mladík vypadá jako chodící kostra s vypoulenýma očima

27. června 2013 | 06:00

Jeho tělo nepokrývá žádný tuk. Nohy má jako hůlky, oči mu doslova "vylézají" z důlků. Ale i když jí za tři, nikdy nepřibere. Tom Staniford (23) totiž trpí vzácným genetickým onemocněním.

Když se Tom narodil, vypadal jako každé jiné miminko. Během let však postupně přicházel o tuk v obličeji, na rukou i nohách. Jedl za tři, pil výživné koktejly. Nepomohlo nic.

Lékaři však dlouho nemohli přijít na to, co jeho problémy způsobuje. Nedávno však konečně vědci z Exeterské univerzity totiž přišli na to, co mu je. Trpí takzvaným syndromem MDP. Onemocnění, které je způsobeno vzácnou genetickou mutací. S ním bohužel souvisí i řada dalších, zdánlivě nesouvisejících zdravotních komplikací.

Na těle Toma Staniforda byste nenašli ani gram tuku.
Autor: Facebook.com
Trpí chronickými bolestmi nohou a při pádu se vystavuje mnohem většímu riziku, že si něco zlomí. Je také těžký diabetik. A sluch se mu postupně zhoršil natolik, že teď musí nosit naslouchátko.

Ani to mu však nezabránilo v tom, jít si za svým cílem. Třiadvacetiletý Tom totiž v současnosti patří mezi nejúspěšnější zdravotně postižené sportovce v Británii.

Na těle Toma Staniforda byste nenašli ani gram tuku.
Autor: Facebook.com
"Zjištění syndromu, který může za můj stav, svým způsobem není důležité. Název je koneckonců jenom název. Ale uklidňuje mě, když vím, že tímto onemocněním trpí i další lidé, kteří mohou vést relativně normální životy. Pro mě je důležité, že se budu moci řádně klasifikovat na závody, abych s ostatními mohl férově soutěžit," prozradil Staniford britskému deníku Daily Mail.

Teď navíc doufá, že mu nová diagnóza pomůže úspěšně se klasifikovat na paralympiádu, která se za tři roky uskuteční v brazilském Riu de Janeiru.

My v redakci mu fandíme a držíme palce.