Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šestnáctiletá dívka vypadá jako stařena: Vzhled zdědila po matce

25. června 2013 | 12:00

Britka Zara Hartshorn (16) trpí vzácným onemocněním, díky kterému její obličej a tělo hyzdí stařecké vrásky a podle vzhledu by jí každý hádal nejméně 50 let. Za její trápení může genetická vada s názvem lipodystrofie.

Díky nemoci, kterou dívka zdědila po své matce Tracey Gibson, postrádá její kůže pružnost, je vrásčitá a zkroucená. Nemoc rozkládá kosti a ničí podkožní tuk, takže dívka už v dětství vypadala jako stařena.

Zara Hartshorn trpí genetickou vadou lipodystrofilií, kterou zdědila po své matce.
Autor: reprofoto abc News
Šikana kvůli vzhledu

Kvůli tomu zažívala celé dětství šikanu i fyzické napadání. „Volali na mě opice nebo babičko a jednou mě nechtěli pustit do školního autobusu, protože mi řidič nevěřil, že jsem dítě.“ Popisuje některé své zážitky Zara a vzpomíná, že jí dokonce spolužáci několikrát zbili. Tehdy musela kvůli šikaně změnit školu a žila ve velkém strachu. „Bála jsem se, že se mě někdo zeptá kolik mi je let.

Když bylo Zaře 12 let, domnívali se lidé, že její starší sestra Chloe (17) je její dcerou. Chloé totiž jako zázrakem tuto vzácnou genetickou vadu, kterou trpí pouze 30 lidí ve Velké Británii, nepodědila.

Zara Hartshorn trpí genetickou vadou lipodystrofilií, kterou zdědila po své matce.
Autor: reprofoto abc News
Šťastný konec

Když se o příběhu mladé Britky dozvěděl přední Americký expert na lipodystrofii, Dr. Abhimanju Garg z Texasu, jejího případu se ujal. Provedl několik vyšetření jak Zaře, tak i její matce a zjistil, že obě trpí vážnější formou této nemoci, při které nedochází jen ke změnám vzhledu, ale také ke zkrácení délky života, protože oslabuje klouby a ovlivňuje funkci plic a srdce. Přestože toto zjištění bylo hrozivé, Zara je nakonec šťastná. Zatím prodělala jednu z mnoha operací, kdy jí byl proveden facelift. Díky této metodě jí byly odstraněny nejhorší vrásky a rýhy na jejím obličeji. „Jsem šťastná, teď už vypadám podobně jako dívky v mém věku. Už nemám pocit, že na mě lidé na ulici zírají a konečně se cítím jako teenager.“  Dívka tak získala nové sebevědomí, začala vztah s novým přítelem Ricky Andrewsem (22), a také se chystá na vysokou školu.