Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Strašlivý závod s časem: Otec se snaží ukázat dětem svět, než oslepnou

Rodina se snaží navštívit a zažít co nejvíce zajímavostí, než je dostihne nemoc
11. června 2013 | 16:00

Nešťastný otec sedmi dětí se jim snaží ukázat co nejvíce zajímavostí, než je dostihne rodinné prokletí v podobě slepoty.

Stavitel Jimmy Appleton (39) má opravdu velkou rodinu, která čítá hned sedm dětí. Přesto nemá mnoho důvodů k radosti. Ukázalo se, že jeho manželka Sherie (37) je nositelkou vzácného onemocnění s názvem Leberova kongenitální amauróza a jeho dtěm hrozí slepota.

Nepříjemné překvapení

Rodina o svém prokletí nevěděla, dokud nezačal ztrácet zrak nejstarší syn Samuel (20). Tehdy se domnívali, že se jedná o rakovinu a ani ve snu by je nenapadlo, že anamnéza bude ještě děsivější.

Toto závažné onemocnění se projevuje kolem 21 roku života a Samuela už dostihla loni na podzim. Je pravděpodobné, že stejný osud čeká i ostatních šest dětí Phoenix (17), Flynn (8), Willow (7), Quinn (5), Eli (3) a Jim-Bob (10 měsíců). Zatímco dětem hrozí zdravotní problémy, matka, která je nositelkou vadného genu, zůstává relativně zdravá.

Rodina se snaží navštívit a zažít co nejvíce zajímavostí, než je dostihne nemoc
Autor: Profimedia.cz
Smutný život

Samuel, který se živil jako tesař,se s osudem popral statečně a nesložil ruce do klína. Přeškolil se na maséra a založil úspěšnou společnost Blind Sensations. Otec, pro kterého je noční můrou to, že uvidí všechny své děti postupně ztrácet zrak, je na něj pyšný a doufá, že se všichni se svým hendikepem dokáží vyrovnat tak, jako on.

Snaží se jim ukázat ze světa co nejvíce

Devětatřicetiletý stavitel Jimmy věnuje dětem veškerý svůj volný čas. „Chceme, aby děti dělali a viděli co nejvíce mohou. Chodíme do muzea, jezdíme na zajímavé výlety i na dovolené k moři, děláme všechno, o co mají děti zájem.“ Vypráví otec.  „Děláme všechno, dokud to jde. Každý den je pro nás požehnáním.“ Pokračuje Jimmy a vysvětluje, že se snaží dětem předat co nejvíce zkušeností, které si budou moci uložit do budoucna.