Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sestřičky si spolu nemohou hrát, mohlo by je to zabít!

7. června 2013 | 15:08

Nebudou nikdy skotačit s dětmi v parku, nepojedou na prázdniny za teplem. Jakékoliv rozrušení či vyšší teplota je může zabít. Tihle dva blonďatí dvouletí andílci z anglického Warringtonu totiž trpí vzácným onemocněním.

"Nejhorší možný scénář je, že mohou mít záchvat třeba v noci a zemřou tak doma ve svých postýlkách, nebo že se jim zastaví přívod kyslíku do mozku a ten tak zůstane už navždy poškozený," říká zoufalá maminka Natalie Champan (36).

Rozkošná dvojčátka Darcie a Evie bohužel trpí závažnou formou epilepsie, které postihuje jen malé děti. Jde o takzvaný Dravetův syndrom, který způsobuje, že záchvaty u nemocných vyvolá pouhé rozrušení nebo třeba příliš vysoká teplota okolního vzduchu.

To však není jediná věc, která jejich rodiče trápí. Tato forma vzácného onemocnění totiž také vede k opožděnému vývoji, holčičky navíc mají problém se spánkem i chováním.

Dvojčátka s rodiči
Autor: profimedia.cz

"Snažíme se, aby byl jejich život co nejpodobnější normálu, ale je to o to těžší, že jsou to dvojčata a syndromem trpí obě. Navzájem sledují, jak chodí a mluví a myslí si, že je to normální," říká Natalie.

"Musíme být neustále v pohotovosti a vyhýbat se všem možným spouštěčům.  Neustále je musíme sledovat. Je to hrozně vyčerpávající. V jejich nejhorším období jsme volali záchranku téměř pořád, ale teď mají obě "jen" jeden nebo dva záchvaty měsíčně. Je to velké zlepšení," dodává.

Darcie a Evie teď užívají léky, které četnost jejich děsivých záchvatů podstatně snížily. Lékaři navíc uvažují o tom, že by v budoucnu děti zkusili "léčit" pomocí speciální diety, známé jako ketogenní. 

Jde o speciální stravovací plán, který nutí tělo spalovat uložený tuk místo cukrů. I když zatím není přesně známo, proč a jak tato dieta dokáže epileptickým záchvatům zabránit, ví se, že na některé pacienty funguje skvěle, na některé však vůbec.

Se starší sestřičkou Ellie
Autor: profimedia.cz