Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Přečtěte si příběh muže, který v 66 letech zjistil, že je žena

Pro muže musela být tato diagnóza největším šokem v životě.
5. června 2013 | 15:37

On je žena! Takovou diagnózu šestašedesátiletý muž určitě nečekal, když se vydal do čínské nemocnice Kwong Wah s bolestmi v podbřišku.

Příběh 66ti letého muže, který se narodil ve Vietnamu, je sirotek a měří jen 137 centimetrů, doslova šokoval svět. Když se totiž vydal do čínské nemocnice s akutními bolestmi v podbřišku, jako diagnóza mu byla stanovena cysta na vaječníku. Lékaři mu tím oznámili, že je ve skutečnosti žena. Jak je možné, že si celých 66 let myslel, že je muž? Trpí totiž hned dvěma vzácnými poruchami.

Dvě vzácné poruchy

Jednou z nich je Turnerův syndrom, který je vrozeným onemocněním, při kterém novorozenci zcela chybí chromozom X. Toto onemocnění se vyskytuje s četností 1 jedince z 2500 a nemá v prenatálním a raném dětství žádné významnější příznaky, proto je diagnostikována až dlouho po narození.  Druhou vzácnou poruchou je Kongenitální adrenální hyperplazie nebo-li adrenogenitální syndrom. Jedná se o poruchu tvorby životně důležitých hormonů, jako je například testosteron. Díky tomu může dojít k znetvoření dívčího genitálu a je tak při narození mylně označena za chlapce. Choroba se vyskytuje u 1 jedince z 10 000.

Zůstane mužem

A právě znetvořené genitálie připomínající malý penis bez varlat a růst vousů, přiměly ženu myslet si, že je muž. Lékaři jsou tímto případem nadšeni, protože v celé lékařské literatuře je evidováno pouze 6 případů na světě. Pacient, který prožil největší šok svého života ale už tak nadšený není. Protože žil celý svůj život jako muž, rozhodl se jím zůstat i nadále a „malé“ tajemství, které by nevyplulo na povrch nebýt otoku na vaječníku, nechat utajeno.