Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lékařský zázrak: Žena donosila dítě po 19 potratech!

28. května 2013 | 13:00

Sedmatřicetiletá Skotka Jo Short se smířila s krutou realitou a přijala fakt, že se nikdy nestane matkou. V průběhu 15 let totiž potratila devatenáctkrát. Po ztrátě všech nadějí ale přišel zázrak: narodila se jí holčička.

Jo si každý potrat vyčítala a ptala se sama sebe, co opět udělala špatně. „Pila jsem mnoho čaje nebo kávy? Jedla jsem málo nebo moc ovoce?“ Těmito otázkami se prý soužila dlouhých patnáct let.

Jo a její manžel Steeve se snažili o děťátko od roku 1997. V tomtéž roce přišel první potrat - a za ním mnoho dalších. Lékaři zjistili, že Jo trpí endometriózou (výstelky dutiny děložní), která způsobuje její neplodnost.  

Poslední možností byla výjimečně náročná operace, která trvala celé čtyři hodiny. Zanedlouho byla Jo těhotná - už po dvacáté! S narozením holčičky Emily se potvrdilo, že operace byla úspěšná.

„Při tomto těhotenství jsem cítila obrovskou úlevu. Vnitřně jsem věděla, že se to povede," říká nyní Jo a dodává: "Být maminkou je úžasné. Dlouho jsem po tom toužila - a je to ještě lepší, než jsem čekala."

Autor: Anz, Kema