Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

"Všichni umřeme, ale já můžu umřít extrémně sexy!", říká žena závislá na opalování

4. dubna 2013 | 06:00

VIDEO: Hnědou barvou své kůže je doslova posedlá. Za pobyt v soláriích měsíčně utrácí desítky tisíc. Nemá na jídlo, nájem či benzín do auta. Nevadí jí, že riskuje zdraví. Trisha Payatas (26) si prostě nemůže pomoci. Trpí totiž tanorexií.

"Chodím se opalovat každý den. Čerpám z toho energii, mám z toho dobrý pocit. Mohla bych přestat, ale nechci," říká v dokumentárním cyklu s názvem Nejšílenější úchylky šestadvacetiletá Trisha, která se začala pravidelně opalovat už ve třinácti letech.

"Do solária jsem začala chodit, protože se mi lidé posmívali. Cítila jsem se příšerně, brečela jsem a nervově se hroutila. Když si prohlížím fotky z dětství, jsem z nich zklamaná a deprimují mě. Jsem na nich strašně bledá, vypadám jako nemocná. Z tohohle dítěte bych si dnes taky dělala legraci," vzpomíná na počátky své závislosti.

Trisha Paytas má své motto: Radši být mrtvá a opálená, než bledá a živá
Autor: Profimedia.cz
Protože je však v Kalifornii návštěva solárií legální až od čtrnácti let, musela její matka lhát o dceřině věku. "Myslela jsem že půjde párkrát a pak toho nechá. Ale ona nepřestala," říká. O dceru má velký strach. Bojí se, že zemře na rakovinu.

Z dokumentu je víc než zřejmé, že má Trisha obrovský problém se sebeúctou. "Spolužačky ve škole si jí dobírali a domů chodila s brekem, tak se začala transformovat do role perfektní panenky barbie. Pak už to s ní šlo z kopce, chodila do solaria jednou za dva týdny, pak dvakrát týdně, třikrát... Byla stále víc a víc opálená," vzpomíná její sestra.

A protože kalifornské zákony stanoví, že se můžete opalovat jen jednou za čtyřiadvacet hodin, chodí Trisha do šesti různých studií. Náklady na její závislost "šplhají" do závratných výšin. Měsíčně utratí v přepočtu až 21 000 korun. "Někdy nevím, odkud Trisha vlastně bere peníze, protože má často problém zaplatit i nájem," říká matka.

Trisha Paytas má své motto: Radši být mrtvá a opálená, než bledá a živá
Autor: Profimedia.cz
"V podstatě žebrám o peníze. Někdy nejím, neplatím splátky za auto, často nemůžu vzít benzín do nádrže a taky nechodím na přednášky. Máma i další lidi mi říkají, že kvůli opalování můžu umřít, dostat rakovinu kůže. Ale všichni jednou umřeme, a já můžu umřít extrémně sexy," prohlašuje sama Trisha.

Podle slov odborníků zřejmě trpí takzvanou tělesnou dismorfickou poruchou, při níž může být jedinec velmi posedlý tím, co vidí a vnímá jako defekt a snaží se to změnit. Přesně tak, jak to vidíme u Trishi. Ta se zřejmě za své opálení schovává. Zabraňuje to její zranitelnosti "vyplout" na povrch.

"Ráda jsem hodně opálená. Lidé jsou při pohledu na mě ohromeni tím, jak vypadám, což se mi moc líbí," přiznává a dodává: "Máma ani sestra se moc neopalují a do solárka by nikdy nešly. Měly by s tím ale něco udělat, protože jsme spolu na fotkách a ony tam vypadají hrozně."

Když Trisha byť na jediný den návštěvu solária vynechá, necítí se dobře. To je podle lékařky průvodní jev závislosti, které se říká tanorexie. Mladá žena si však nebezpečí toho, co dělá, zřejmě neuvědomuje.

Trisha Paytas má své motto: Radši být mrtvá a opálená, než bledá a živá
Autor: Profimedia.cz
"Když mi máma říká něco o mém obličeji, o stárnutí a vráskách, nedělám si s tím starosti. Proč si mám lámat hlavu s něčím, co ještě dlouho nepřijde. Jestli mě ta jediná nezdravá věc co dělám zabije, tak budiž," prohlašuje.

Celý Trishin příběh uvidíte už ve čtvrtek večer ve speciálním dílu Nejšílenějších úchylek na Prima Love. A těšit se můžete i na další tři neuvěřitelné příběhy.
Dvaadvacetiletá Krystin je závislá na pojídání křídy. A není to jediná její podivnost. Ráda totiž líže prací prostředky. To čtyřiatřicetiletý Troy je pro změnu závislý na běhání. Týdně urazí stovky kilometrů. Neuvědomuje si, že jeho touha může být zdraví škodlivá. A dvaatřicetiletá Universe, která je poradkyní v oblasti životního stylu, je zase závislá na nakupování. Za zbytečnosti týdně utratí v přepočtu až 30 000 korun.