Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Živoucí mořská panna: Kráska plave s medúzami i se žraloky, dech zadrží na 5 minut

3. dubna 2013 | 11:00

VIDEO: Od dětství snila o tom, že se v ní promění. A její sen se skutečně vyplnil. Američanka Linden Wolbert (32) teď brázdí podvodní svět jako profesionální mořská panna.

"Vyrůstala jsem jako 'vodní' dítě. Oba mí rodiče jsou profesionální plavci. Vždycky jsem se těšila na naše letní dovolené u oceánu. Voda mě přitahovala doslova jako magnet," prozradila Linden, která vyrůstala na filmech Malá mořská víla a Žbluňk a tajně snila o tom, že se i ona stane mořskou pannou.

A její sen se nakonec stal skutečností. Potkala totiž Allana Holta, uznávaného odborníka na speciální hollywoodské efekty. Ten jí vyrobil téměř dva metry dlouhý hydro-dynamický ocas, s nímž může pod vodou plavat rychlostí až třicet kilometrů v hodině.

Díky němu teď žena z Los Angeles cestuje po celém světě jako profesionální mořská panna na plný úvazek. Své dovednosti využívá k podpoře ochrany oceánů a k vzdělávání dětí i dospělých.

Linden mezi tisícemi medúz v jezeře Jelly Fish v Palau.
Autor: reprofoto mermaidsinmotion.com/Matthew Addison

"Miluju ten pocit svobody a volnosti ve vodě. Je to jako sen. Navíc výkon mého ocasu je úžasný, díky němu mohu plavat neuvěřitelně rychle," říká dvaatřicetiletá Linden, která se už v minulosti věnovala volnému potápění.

Teď bez obav plave mezi žraloky, velrybami i medúzami. "Dokážu zadržet dech až na pět minut. Na rozdíl od potápěčů s dýchacími přístroji tak nevytvářím téměř žádné bublinky. Mořští živočichové jsou proto podstatně méně plašší, klidně plavou po mém boku," dodává.

Mnoho lidí si myslí, že zbytečně riskuje. Ona však tvrdí, že se v jejím okolí pokaždé pohybuje vyškolený bezpečnostní tým. "Potápěla jsem se nedávno se žraloky. Se svým ocasem jsem delší, než většina z nich. Tihle živočichové jsou skutečně velmi zvídaví. Připlouvají ke mně, aby si mě zblízka prohlédli, protože nevypouštím bubliny jako potápěči," vysvětluje Linden.