Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivá chyba lékařů! Léčili ji na depresi, zabila ji rakovina

Lise lékaři tvrdili, že všechny její probolémy jsou způsobeny depresí. Jenže to byla rakovina!
11. března 2013 | 06:00

Laxní přístup lékařů se ženě stal osudným. Profesorka Lisa Smirl (37) podstoupila celou řadu vyšetření. Diagnóza zněla: psychické problémy. O několik měsíců později zemřela na rakovinu plic.

"Jak je možné, že sedmatřicetiletá, zdravým životním stylem posedlá a zajištěná žena může onemocnět rakovinou plic, aniž by si toho všiml nějaký doktor?," ptala se na svém blogu profesorka z Cambridge, kterou zákeřná nemoc připravila o život.

S nepříjemnými symptomy bojovala více  než rok. Bez ohledu na děsivou diagnózu byla však šťastná. "Byla to pro mne úleva, konečně byl za problémy, které jsem zažívala, nějaký důvod," svěřila se na svém blogu.

Lisa Smirl
Autor: outlivinglungcancer.com
Vše začalo nevinně

První problémy se dostavily před necelými třemi roky. Lisa se při svižnější chůzi začala zadýchávat, v ruce cítila zvláštní bolest. Navštívila proto hned několik lékařů. Ti měly ve své diagnóze jasno. Podle nich Lisa trpěla únavou a depresí. Jeden z nich diagnostikovala astma.

O necelý rok později Lisu začala bolet celá paže. Její váha rychle klesala. Ani to však lékaře nedonutilo provést důkladná vyšetření. Rentgen plic Lisa nakonec podstoupila až po roce. Snímek odhalil rakovinu plic v posledním stádiu.

Léčba přišla pozdě

Na léčbu však už bylo příliš pozdě. Rakovina zamořila celé její tělo. Rozšířila se do kostí i mozku. Na konci února Lisa zemřela.

O nelehkém boji s těžkou nemocí i s lékaři si vedla poznámky. Na blogu se svěřovala čtenářům se svými vnitřními pocity, nabídla pohled na šokující přístup britských lékařů.

Lise lékaři tvrdili, že všechny její probolémy jsou způsobeny depresí. Jenže to byla rakovina!
Autor: profimedia.cz
Proč zrovna já?

Vystudovaná profesorka nemohla pochopit, jak k takovému omylu mohlo vůbec dojít. "Jak je možné, že sedmatřicetiletá, zdravým životním stylem posedlá žena, může onemocnět rakovinou plic, aniž by si někdo z doktorů všiml?", ptala se na svém blogu.

Přesto byla znovu "šťastná". Konečná diagnóza jí pomohla srovnat si myšlenky. "Byla to pro mne úleva, konečně byl za problémy, které jsem zažívala, nějaký důvod," napsala.

Nenechte se odmítnout!

"S podivnými symptomy jsem bojovala přes rok, dokonce jsem kvůli nim musela opustit svou práci. Lékaři mi diagnostikovali depresi. Ano, tu jsem možná měla, ale jen kvůli tomu, že nemohli přijít na to, co mé problémy způsobuje," svěřila se.

Lisa v jednom z posledních příspěvků apelovala na lidi, aby neopakovali její chyby. "Sami poznáte, když je s vámi něco špatně. Najděte si jiného doktora, který vám bude naslouchat a bude brát vážně vaše problémy. Trvejte na vyšetření, nechte se otestovat a nikdy se nenechejte odmítnout," radila na svém blogu všem.