Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bílé perly módního mola: Móda albíny miluje, v Africe je vraždí

12. února 2013 | 07:00

Jejich jména ještě nejsou moc známá, jejich obličeje ale zdobí kampaně nejslavnějších módních domů i přehlídková mola nejprestižnějších módních událostí. Svět módy dobývají po transsexuálech a potetovaném zombie boyi také albíni.

Vzácné onemocnění albinismus je způsobeno genetickou vadou, při které se tvoří velmi málo, nebo vůbec žádné hnědé kožní barvivo-malenin. Tato vada připadá asi na jednoho člověka ze 17 tisíců na světě. Většina tipů této genetické vady se dědí způsobem, kdy se sejdou oba rodiče s chybným genem, a tak se může stát, že se zdravým rodičům znenadání narodí dítě albín. Tito lidé s bělostnou kůží a světlými vlasy se rodí napříč etniky i světadíly.

Jsou nepřehlédnutelní, výjimeční a trochu bizardní, a to módní svět miluje. Po veleúspěšných kampaních s transsexuálními modelkami a modely, po zombie boy, který má vytetované kosti a svaly, jsou hlavní inspirací módních domů albínské modelky a modelové.

Shaun Ross
Autor: Twitter.com
Shaun Ross (22)
Dvaadvacetiletý Shaun Ross pochází z New Yorku a živí se nejen jako model, ale také jako tanečník a herec už od 16-ti let.  Jeho africký původ v kontrastu s bělostnou pletí okouzloval například v časopise Vogue či iD magazine, na přehlídkách Givenchy i Alexndra McQueena. Objevil se také ve videoklipu Katy Perry ET. Než začal být úspěšným, setkával se Shaun jen se šikanou, posměšky a někdy i soucitem okolí, proto se teď snaží co nejvíce upozornit na problémy albínů ve světě. Ne každý má totiž takové štěstí a Shaun Ross je si toho vědom.

Diandra Forrest
Autor: Facebook.com
Diandra Forrest (21)
Kráska s bílou pletí a gazelíma nohama se jmenuje Diandra Forrest,  vyrůstala v New Yorku a i ona zažívala v dětství šikanu a urážky za to, že je jiná. Pak ale šla jednoho dne na nákup a dostala nabídku stát se modelkou. Podepsala smlouvu s modelingovou agenturou a z méněcenné slečny se stala perla módního průmyslu. Příběh jako z pohádky dovedl Diandoru například do klipu Kanyeho Westa, na přehlídkové molo Vivienne Westwood a do nejprestižnějších módních časopisů.

Magické tělo albínů
Dvěma mladým albínům teď svět padá k nohám, ale ne celý. Lidé bez pigmentu jsou náchylnější ke světlu a jejich pleť se rychleji spálí, to ale není jejich největším problémem. Afričtí albíni mají větší obavu než ze slunce, z šamanů a pověr. Čarodějnické mýty totiž přisuzují albínům magickou moc: V Tanzánii například věří, že odvar z části albínských těl dodává sílu, zdraví a také bohatství. Koluje legenda, podle které vyléčí muže nakaženého virem HIV, nechráněný sex s albínskou ženou, a tak jsou často obětí brutálních znásilnění.  Amulety z jejich těl prý dokáží přinést bohatství a zahnat jakoukoliv nemoc. Tvrdí se také, že jejich vlasy vpletené do rybářských sítí přilákají rybu s plným břichem zlata.

Proti těmto legendám bojují i další černošské modelky s bílou pletí, Refilwe Modiselle nebo Thando Hopa, které se díky své kráse dostaly do světa vysoké módy.