Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřela po bypassu žaludku, zhubnout chtěla kvůli svým dětem

Tracey byla veselá mladá žena, zhubnout chtěla jen kvůli svým dětem.
24. ledna 2013 | 06:00

Tragický konec měla relativně banální operace. Milující matka tří dětí zemřela jen deset dnů poté, co podstoupila bypass žaludku. Jedovaté tekutiny z prosakujícího orgánu způsobily v těle Tracey Korkmaz (41) nenapravitelné škody.

Stále veselá Tracey Korkmaz (41) vážila 155 kilo, když požádala o pomoc lékařů. Byla zoufalá kvůli svým třem dětem, které spolužáci ve škole šikanovali. Provokoval je její vzhled.

Nechtěla, aby Riah (16), Enes (13) a Zeren (7) museli trpět kvůli její obezitě. Rozhodla se proto podstoupit bypass žaludku, který jí lékaři doporučili.

Když se běžná operace zvrtne

"Operace vypadá naprosto jednoduše, když vám lékaři vysvětlí, jak bude probíhat. Samozřejmě vás informují i o možných rizikách. Každý si ale řekne: 'To se mně stát nemůže...'. Jenže může!," říká nešťastná June Sillitoe (68), Traceyna matka, která se se zbytečnou smrtí dcery stále nemůže smířit.

Během laparoskopické operace, která měla Tracey zmenšit objem žaludku tak, aby mohla pozřít jen omezené množství jídla, totiž došlo k tragickému pochybení. Nikdo si nevšiml, že během zákroku byla proražena žaludeční stěna.

Tracey se svojí maminkou, která odmítla uvěřit, že dcera zemřela kvůli obezitě.
Autor: profimedia.cz

Unikající šťávy způsobily otravu

Když však po operaci nebylo Tracey stále dobře, rozhodli se lékaři operované místo revidovat. Při kontrolní laparoskopii odhalily, že jsou její játra zvětšená a dochází k vnitřnímu krvácení.

Následovala další, už klasická operace. Ani během ní však lékaři nenašli otvor, kterým jedovaté tekutiny prosakovaly do jejího těla a způsobovaly nenapravitelné škody.

Selhání lékařů a pochybení nemocnice

Neúspěšně se pokusili ještě o jeden, už třetí zákrok. Tracey však utrpěla otravu krve, došlo k multiorgánovému selhání. Mladá žena, milující matka a milovaná dcera zemřela jen 10 dní po první operaci.

Nemocnice se nejdřív snažila svou chybu zatajit. V úmrtním listu bylo uvedené, že zemřela na obezitu. S tím se však její maminka nehodlala smířit. Nezávislý koroner proto provedl pitvu a potvrdil pochybení nemocnice a selhání lékařů.