Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podivná hříčka přírody! Černoška s bílou pletí šokuje svět

17. ledna 2013 | 07:41

VIDEO: Blonďaté světlé vlasy, bílá pleť, blankytně modré oči. A k tomu typické černošské rysy. Díky kurióznímu "zjevu" se o ní módní návrháři doslova rvou. Jihoafričanka Refilwe Modiselle (27) plní stránky módních magazínů, útočí na přehlídková mola.

"Nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že budu žádanou modelkou," prozradila v rozhovoru pro magazín Grazia. "Konečně se cítím krásná!"

Slavná díky handicapu

Díky své jedinečnosti se sedmadvacetiletá Refilwe Modiselle stala jednou z nejvyhledávanějších modelek poslední doby. Návrháři i fotografové si totiž moc dobře uvědomují, že na sebe strhává veškerou pozornost.

Ještě nedávno ale nemohla o práci v módním průmyslu zavadit. "Agenti si mysleli, že se moje matka zapletla s bělochem. Neměli o mě zájem. Nikdo mi nechtěl nabídnout smlouvu," vzpomíná Refilwe.

Teď "brázdí" přehlídková mola, má podepsaný kontrakt s prestižní modelingovou agenturou. Navíc je tváří známé jihoafrické módní značky. A úspěchy bude možná sklízet i na filmovém poli, získala totiž jednu z rolí v připravované romantické komedii s názvem Řekni mi něco milého.

Albíni nejsou "zrůdy"

Modelka už v minulosti prozradila, jak těžké je pro ni žít v "bílé kůži", svěřila se, jaké to bylo vyrůstat s takovým stigmatem v Jižní Africe. "Už jako dítě jsem musela denně čelit posměchu a útokům spolužáků i lidí na ulici."

Sedmadvacetiletá Jihoafričanka Refilwe Modiselle se narodila jako albínka. Ze svého handicapu však dokázala udělat přednost.
Autor: Twitter.com
Refilwe teď pevně věří, že její sláva a znovu nalezená sebedůvěra pomůže v boji proti předsudkům. "Doufám, že můj příběh bude inspirací pro mnoho lidí, bez ohledu na rasu nebo barvu pleti," dodává úspěšná modelka.

Už teď je jasné, že se jí záměr vydařil. Její úspěch už inspiroval další albínku z Jižní Afriky. I Thando Hopa (23) se stala modelkou a společně doufají, že pomohou překonat nesmyslné názory a zvyky, které v jejich zemi panují.

Nesmyslné vyvražďování šokuje svět

I když je počet albínů v Jižní Africe mnohem vyšší, než jinde na světě, jsou mezi zdejšími lidmi stále velmi rozšířené nesmyslné pověry, v něž bezmezně věří. Albíni jsou zabíjeni kvůli svým orgánům, které jsou považovány za "Muti" - lék se zázračnými účinky.

Sedmadvacetiletá Jihoafričanka Refilwe Modiselle se narodila jako albínka. Ze svého handicapu však dokázala udělat přednost.
Autor: Twitter.com
Místní kouzelníci je používají při rituálech, které mají pomáhat k úspěchu v lásce, v obchodu a v životě vůbec. Kouzelníci, potažmo jejich zákazníci, jsou za části těl zabitých albínů ochotni zaplatit velmi vysoké částky.

V červnu roku 2011 byl kvůli své bílé pleti například unesen a zavražděn malý chlapec jménem Sibisuso Nhatave (14). V roce 2009 byl v Burundi zavražděn osmiletý albínský chlapec, vrazi mu odřezali ruce a nohy. Ve stejné zemi byla zavražděna i šestiletá holčička, tělo zůstalo bez hlavy a končetin.

Albinismus je vzácné dědičné onemocnění, které se vyznačuje nedostatkem nebo úplnou absencí pigmentu v těle. Lidské tělo obsahuje pigment zvaný melanin, který má hnědočernou barvu a vyskytuje se hlavně v kůži, vlasech, chlupech a také v očích. "Postižení" jedinci musí svou kůži chránit opalovacími krémy s vysokým faktorem, jinak by mohli utrpět vážné spáleniny. Žádná dosud známá léčba neexistuje.