Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nehet mého nenarozeného dítěte mě málem zabil!

Angela málem zemřela poté, co se nehet či vlas jednoho z nenarozených dětí dostal do jejího krevního oběhu.
10. ledna 2013 | 06:00

Rozsáhlé vnitřní krvácení, zhroucené plíce, kóma. Těhotná Angela Cottom (32) málem zemřela poté, co se během porodu do jejího krevního oběhu dostala plodová voda s tkání jednoho z nenarozených dětí.

Mladá učitelka, která má doma ještě dceru Olivii (4), při porodu málem přišla o život. Lékaři jí nedávali příliš šancí na přežití. Kvůli rozsáhlému vnitřnímu krvácení ztratila celkem sedm litrů krve, potřebovala neuvěřitelných dvaadvacet transfuzí a strávila dvanáct hodin v kómatu.

"Skutečnost, že jsem málem umřela, úplně změnila můj pohled na život. Jsem mnohem uvolněnější a užívám si svou mateřskou roli víc, než poprvé, protože vím, jak blízko jsme všechny tři byly smrti," říká Angela.

Začalo to oteklýma nohama

O život málem přišla i nenarozená dvojčata Amelie a Ava, která musela být císařským řezem vyjmuta o pět týdnu dřív. Vše přitom začalo úplně nevině. Angelina byla do nemocnice přijata kvůli preeklampsii - stavu, který postihuje 6 – 8 % těhotných žen. Vyznačuje se zvýšeným krevním tlakem a bílkovinou v moči.

A protože se její stav zhoršoval, rozhodli se lékaři, že porod vyvolají. Vše probíhalo normálně až do chvíle, kdy pacientka požádala o epidurál. Jen krátce poté si porodní asistentka všimla, že Angelina kašle a nemůže popadnout dech.

Na prahu smrti

Pak už šlo vše ráz na ráz. Její plíce se "zhroutily" a děti musely co nejdřív ven císařským řezem. První na svět přišla Amelie, deset minut po ní Ava. Tu však lékaři museli oživovat. Dlouhé tři minuty totiž byla bez přísunu kyslíku.

Až pak si uvědomili, že rodička stále krvácí. Její krev totiž ztratila schopnost srážet se. Dostala neuvěřitelných dvaadvacet transfuzí, než se lékařům podařilo jí stabilizovat. Upadla však do kómatu.

Zázračné uzdravení

"Nikdo nevěděl, jestli se vůbec ještě probudím. Lékaři manželovi oznámili, že v kómatu mohu být několik dnů až týdnů," říká Angelina. Jejich obavy se naštěstí nenaplnily. Už po dvanácti hodinách se žena probrala a za týden už byla propuštěna domů. Své holčičky si mohla odvézt jen o týden později.

"Jsem neskonale šťastná a každý den děkuji Bohu, že jsou obě dívky s námi, protože vím, že to nemuselo takhle skvěle dopadnout. Jsou však i chvíle, kdy pláču a říkám si: 'Co kdyby...'. Snažím se na to příliš nemyslet. Děkuji lékařům i porodním asistentkám, že včas poznali, co se se mnou děje," říká Angelina.

Embolie plodovou vodou je velmi závažná a zároveň vzácná zdravotní komplikace, která připadá v průměru jen na jeden z osmdesáti tisíc porodů. Plodová voda pronikne do oběhu matky a dochází k zablokování plicního řečiště například nehtem či vlasem plodu a následně ke vzniku plicní hypertenze.