Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Děsivé rozhodnutí! Nechala si uříznout obě prsa, bála se rakoviny

29. listopadu 2012 | 15:07

Hrozný strach ze smrti dohnal zdravou třiadvacetiletou ženu až pod skalpel plastického chirurga. Zákeřná rakovina prsu jí totiž zabila maminku i dědečka. Fiona Luscombe se proto rozhodla nenechat nic náhodě.

"Narodila jsem se s rakovinou. Nemohla jsem prostě riskovat a čekat, kdy nemoc propukne," vysvětluje třiadvacetiletá Fiona, pro kterou samozřejmě takové rozhodnutí bylo neuvěřitelně těžké. Cítila však, že nemá jinou možnost.

Dědičný strašák jménem BRCA2

Pro oboustrannou mastektomii (odstranění celé mléčné žláza i s prsním dvorcem a bradavkou) se zoufalá žena rozhodla poté, co její maminka i dědeček zákeřné nemoci podlehli.

Lékařská vyšetření totiž odhalila, že i ona má zmutovaný dědičný gen BRCA2, který je zodpovědný za 60-80 % karcinomů prsu a vaječníků. Ani odborníci však ženě nedokázali říci, zda rakovina hrozí i jí.

Více by mohly prozradit testy, které je možné provést až ve třiceti letech věku pacienta. Tak dlouho by však Fiona čekat nedokázala. Vzpomínky na umírání blízkých byly příliš živé a bolestivé.

Zákeřný zabiják připravil matku o život

Její matka Brenda totiž zemřela ve věku pouhých osmačtyřiceti let v době, kdy bylo Fioně osmnáct. S rakovinou bojovala dlouhých patnáct let. Z prsu se jí ale nakonec rozšířila do lymfatických uzlin, jater i kostí.

"Maminka byla velice organizovaná. Zařídila si dopředu dokonce i vlastní pohřeb, aby nám pomohla se přes její smrt rychleji přenést. Rakovinou prsu přitom onemocněla, když jí bylo pouhých dvaatřicet let," prozradila statečná žena.

Oporu našla v blízkých

Snoubenec Chris Warn Fionu v jejím rozhodnutí plně podpořil. Věděl, jak moc je to pro ni důležité. Jak velký má strach. A oporou jí byl i vlastní otec Malcolm Luscombe (63). "Bylo to pro ni hrozně moc těžké. Jsem na ni pyšný, že dokázala najít k takovému kroku dost odvahy," řekl.

Operace proběhla bez jakýchkoliv komplikací. "Šlo to opravdu dobře, ale bylo to pro mě skličující. Obě prsa mi odstranili najednou. Odoperovali veškerou tkáň a rovnou mi pod kůži vložili implantáty," svěřila se Fiona.

psycholog
Autor: psycholog na zavolanou