Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Roztroušená skleróza: Nenápadný zabiják, který si nevybírá

S roztroušenou sklerózou se dá žít, ale člověk musí počítat s tím, že jednou skončí na invalidním vozíku.
29. září 2012 | 21:01

Ten víkend byl pro pětadvacetiletou Petru velmi fyzicky náročný – s partou přátel ho trávila "na nohách" turistikou. To, že se jí v pondělí trochu motala hlava, byla unavená a začala jí brnět ruka, přičítala tedy únavě. Obtíže neustupovaly, tak šla k lékaři a posléze i k neurologovi. Nezjistilo se nic závažného a nakonec se jí udělalo dobře, takže to dál neřešila. Že šlo o první známku roztroušené sklerózy, zjistila až o tři roky později.

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, postihující převážně mladé osoby mezi 20.- 40. rokem života. Stejně, jako u Petry, začíná většinou nenápadně – únavou, dvojitým viděním, zadrháváním, brněním končetin, točením hlavy, horší koordinací pohybu.

Koho by napadlo za nimi hledat závažnou chorobu, poškození nervových vláken a mozku? Většinou si to omluvíme námahou, pobytem na sluníčku, virózou… Ovšem jednou výmluvy "dojdou" a stejně skončíme u lékaře – příznaky se totiž opakují a nabývají postupně na síle.

Trvalá invalidita

"Pro léčbu je velmi důležité, aby byla choroba rozpoznána co nejdřív a začala se léčit. Pokud se tak nestane, pak se během 10 až 20 let dostává pacient neodvolatelně do invalidity. Včasně léčený pacient má šanci na daleko pomalejší vývoj choroby – i když zcela ji ještě léčit neumíme," upozorňuje Doc. MUDr. Eva Havrdová, CSc., vedoucí lékařka RS centra Neurologické kliniky 1 LF UK Praha.

Proč nemoc propukne, nevíme

Roztroušená skleroza
Autor: Profimedia.cz

Proč někdo onemocní a proč jsou to tak mladí lidé? Příčina onemocnění není jednoznačně známá, velmi pravděpodobně jde o kombinaci genetické dispozice s různými vlivy zevního prostředí - infekce, nedostatek vitaminu D, kouření, aj. Jde o autoimunitní onemocnění – imunitní systém napadá vlastní tkáně.

Proč vzniká? To nevíme.

"Zatím nevíme, proč člověk onemocní, ale je prokázáno, že to mimo jiné souvisí také s dostatkem vitaminu D. Proto bychom si ho měli v době, kdy není dost sluníčka, dopřát alespoň v pilulkách. Také by ho měly užívat ženy v období těhotenství," dodává MUDr. Havrdová.

Vznik nemoci je tedy souhra mnoha faktorů, které zatím ještě neumíme pojmenovat. Jednoznačné ale je, že vede k ničení nervových buněk. Čím dřív se tedy začne s jejich ochranou vhodnými léky, tím pro pacienta lépe.

Nejdůležitější je začít včas

Čím dřív je pacient diagnostikován a začne léčba, tím déle se zabrání nevratnému poškození CNS, tedy invaliditě.

Jak se žije s roztroušenou sklerózou?

Petra se po třech letech léčby o své nemoci nebojí mluvit a hlavně - naučila se s ní žít. "Díky lékům se cítím velmi podobně jako do chvíle, než jsem onemocněla. Je pravda, že jsem musela opustit některé oblíbené sporty, ale našla jsem si místo nich jiné. Naštěstí mne velmi podporuje rodina i kolegové v práci. Musela jsem si jen zvyknout, že moje tělo funguje trochu jinak, že jsem celkově pomalejší, ale jinak se cítím dobře," dodává Petra.

Fakta o roztroušené skleróze

- Na světě onemocnělo RS asi 2,5 mil.lidí, v ČR přibližně 15 000. 25.červen je v ČR národním dnem roztroušené sklerózy.

- RS má negativní vliv na tělesné, mentální i psychické funkce.

- RS se vyskytuje více u žen než u mužů, není dědičná, i když genetická náchylnost hraje roli v jejím vývoji.

- Délku života RS významně neovlivňuje a není nakažlivá!

- První příznaky nemoci se u 2/3 pacientů objeví mezi 20.a 40. rokem života.

- Neexistuje lék, který umí RS vyléčit, ale je známa řada léčebných postupů, které příznivě ovlivňují průběh nemoci.

- Mnohé ze symptomů RS lze úspěšně zvládat a léčit, předpokladem je především včasná a dostatečná léčba.

zdroj: ordinace.cz
Autor: ema