Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zoufalá dívka prosí: Pomozte mi a darujte orgány, jinak zemřu!

Dívka prosí o pomoc. Doufá, že lidi inspiruje k tomu, aby darovali orgány
19. září 2012 | 14:00

Holly Pereira (19) trpí od narození vážnou, nevyléčitelnou chorobou. Nutně potřebuje transplantaci plic, a proto se rozhodla dát na internet srdcervoucí video s žádostí o pomoc. Hrozí jí totiž, že se nedožije ani svých 21. narozenin.

Holly trpí touto dědičnou nemocí už od narození. Cystická fibróza vytváří hustý hlen, který postupně uspává plíce a ztěžuje dýchání.

Každodenní činnosti jako sprchování, nebo vycházení do schodů se pro ni tak stávají těžkou překážkou. Kvůli jejímu stavu byla dokonce donucena opustit univerzitu. Plíce jí pracují totiž pouze na 20 %.

Darujte se!

Na list čekatelů na transplantaci byla uvedena teprve před třemi měsíci a prostřednictvím videa se snaží lidi přesvědčit, aby se také zapsali a poskytli tak svoje orgány, v případě smrti, k dispozici lidem, kteří je potřebují. Holly je jen další z tisíce lidí, kteří se obracejí s prosbou o pomoc na internet.

Anketa
Co si myslíte o darování orgánů?
Jsem dárce
13 %
Nesouhlasím a nejsem dárce
15 %
Uvažuji o tom
65 %
Je to nelidské
7 %
Hlasovalo: 1103 čtenářů
Děkujeme za Váš hlas!

Plíce jsou mi velké

„Nemůžu dělat nic jiného než doufat, že se objeví vhodný dárce. Sehnat ideální plíce je těžké, jsem totiž malého vzrůstu a plíce normálního člověka by se do mě nevešly," říká dívka, která je drobného vzrůstu. A to právě díky nemoci, která ji trápí.

„Kdyby se mi podařilo přesvědčit alespoň pár lidí, aby darovali své orgány, bylo by to úžasné,“ dodává.

CYSTICKÁ FIBRÓZA

 

Smrtelná a dědičná nemoc, která postihuje převážně dýchací a trávicí soustavu. Na těch se tvoří abnormální vrstva silného, hustého hlenu.

V Česku se každoročně s touto nemocí narodí 1 dítě z přibližně 2500 až 3000. Polovina nemocných se dnes v České republice dožívá alespoň 32 let.

Vzhledem k tomu, žeje nemoc nevyléčitelná, zhoršujícímu stavu se předchází inhalátory a antibiotiky. Krajní možností léčby je pak transplantace plic.

Autor: luh, Kema