Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dívka (12) umírá na rakovinu a bloguje: Nesnáším paruky, raději se líčím

9. srpna 2012 | 15:44

Talie Joy Castellano je dvanáct let. Za svůj krátký život si toho mnoho vytrpěla. Již pět let se pere s dvěma zákeřnými druhy rakoviny a nemá moc šancí na to, že by svůj boj mohla vyhrát.

Každý týden přidává Talia na svůj YouTube kanál nové video, kde učí krok po kroku dívky, jak si udělat krásný make-up. Na zatím posledním nahraném videu ale sděluje svým fanouškům zdrcující zprávu.

Talia s úsměvem říká, že se u ní objevily dva typy rakoviny najednou. Neuroblastom a leukémie dohromady. Ačkoliv dívka přiznává, že šance na přežití je méně než mizivá, slibuje, že videa bude točit do té doby, dokud jí budou síly stačit.

Talia byla poprvé diagnostikována na den svatého Valentýna, v únoru roku 2007. Byl u ní nalezen nádor čtvrtého typu, který se vyvíjí v nervových tkání kojenců a malých dětí. "Když jsem to zjistila, nemyslela jsem na smrt. Spíš jsem si říkala: Ach bože! Já nebudu  mít vlasy, nebudu moci jíst ani chodit do školy."

Budoucí žákyně třetí třídy začala ve volných chvílích, tedy mezi chemoterapiemi, nahrávat svá make-up videa. "Nesnáším nošení paruk, je to tak falešné! Vyhovuje mi se malovat. To je taková moje paruka," říká Talia.

Jednou týdně mladá bojovnice absolvuje chemoterapii, ozařování, transplantaci kmenových buněk a krevní transfuze. Přesto jí zbývá dostatek sil, aby každý týden natočila jedno video.

Ve svém posledním videu Talia říká, že by měla podstoupit transplantaci kostní dřeně, ale že už na to nemá sílu a rozhoduje se, že tu operaci nepodstoupí. To by v tom případě  znamenalo, že jí budou zbývat pouhé čtyři měsíce života.

"Není to fér, je mi jen 12 let! Už jsem toho podstoupila tolik, že už nemám sílu. Stále nevím, jak se rozhodnu. Jestli podstoupím transplantaci, nebo ne. Doufám, že chápete, proč ji nechci podstoupit. Není fér, aby měly děti rakovinu..."

"Díky rakovině jsem zažila spousty skvělých věcí, je to dar. Díky ní mám svůj vlastní YouTube kanál, inspiruji lidi. Miluju make-up, nosím ho místo paruky... Je to skvělé. Moje cesta s rakovinou byla skvělá. Ale každá cesta má svůj konec," uzavírá ve svém videu Talia.

Autor: ema