Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Helena (48): Můj muž je o 14 let mladší, snažíme se o miminko

19. července 2012 | 07:51

Spousta osamocených žen po čtyřicítce vzdává možnost najít si partnera. V jejich věkové kategorii jsou většinou zadaní a pokud ne, honí mladé kočky, nebo jsou pro život nepoužitelní. A mít mladšího, blázníte? Tak nesmyslně uvažovala i Helena (48). Dokud nepotkala Tomáše (34).

Poznala jsem ji před sedmi lety. Televizní scénáristka a reportérka Helena Jandová, mě tehdy zaskočila informací, že jí je 41 let a má tři už skoro dospělé děti. Ani na jedno naprosto nevypadala, ať už vizáží, o to méně bezprostředním chováním. Nejeden chlap se ji snažil sbalit, ale přes milé úsměvy zůstávala nepřístupná.

Pak jsem ji potkávala nárazově, postupně poznala i její dvě dcery Elišku (21) a Adélku (27 – mj. reportérku VIP zpráv). Až mě před rokem zaskočila SMSkou. „Vdala jsem se, od teď jsem Váňová.“ Byla totiž celých devět let po rozvodu bez partnera a evidentně žádného nehledala.

Ale fajn, proč ne, je to krásná ženská, děti jí vylétly z hnízda (kromě dcer, ještě syn Filip - 30), tak proč by se nemohla nechat nějakým pánem zajistit na stáří, když to běžně dělají už „dvacítky“.
Její partner Tomáš je ovšem o 14 let mladší!

Mami, to je tvůj typ

„Jsme spolu dva roky, rok jsme manželé a opravdu není, co by mi na Tomášovi vadilo – tedy kromě kouření, ale s tím jsem se už smířila,“ usmívá se šťastně Helena, která v 48 letech vypadá minimálně o 10 mladší.

Poznali se v televizi, ona jako reportérka, on její kameraman. „To je průšvih, bylo první, co jsem si pomyslela, když jsem ho viděla. Čekala jsem chlapa na zbytek života a naprosto jistě jsem věděla, že mladýho kluka nechci.“

Ovšem i její dcera Eliška, která u jejich prvního setkání byla a znala její vkus, tehdy prý podotkla: „Mami, to je přesně tvůj typ, to bude tedy natáčení!“

Dala si ho na nástěnku a přišel

„Některé ženy se po rozvodu nechávají kýmkoli balit a užívají si to, jiné se dostanou do kategorie ´Chlapa už nikdy nechci´ – a to jsem byla já,“ vysvětluje Helena, proč se vztahům devět let bránila.

Pak se ale stalo něco velmi zvláštního; "Jednou jsem se vzbudila a slyším sebe samu, jak říkám: Potřebuji lásku... Nejspíš reakce na sen. Jenomže následující ráno bylo stejné a mně začalo být smutno." Jako by jí najednou došlo, co jí v životě chybí. Dospělé děti už ji tolik nepotřebovaly a jen prací se žít nedá.

„Slyšela jsem, že ke splnění přání pomáhá vizualizace. Muž, který fyzicky i vlastnostmi (charisma, intelekt, jisté rebelství, smysl pro humor) víceméně zosobňuje můj ideál, byl Johnny Depp, jeho fotka tedy skončila na mé motivační nástěnce".

Denně pak intenzivně myslela na to, že přesně takového muže chce a těšila se, až ho potká. Čekala celý půlrok. „Přišla jsem na první natáčení ve VIP zprávách a měl se mnou točit kameraman Tomáš. Když se otočil a promluvil, podlomila se mi kolena a jen jsem si přála, aby se našlo něco, co mi na něm bude vadit".

Společné první natáčení reportáže na parníku bylo vlastně osudové.
Autor: archiv Heleny Váňové
Po dvou měsících spolu bydleli

Protože si skvěle rozuměli, v redakci byli všichni přesvědčeni, že spolu něco mají. Helena se však byť jen pomyšlení na vztah s Tomášem bránila. „Bála jsem se toho věkového rozdílu, navíc Tom vypadá ještě mladší, než je. Když jsem točila s Bárou Basikovou nebo Helenou Vondráčkovou, které mají mladšího manžela, vyzvídala jsem, jak to mají ony. Jejich krásné vztahy mě trochu uklidnily", vysvětluje Helena, proč si nakonec na lásku s o 14 let mladším mužem kývla.

Po dvou měsících, kdy Tomáš řešil své stěhování z pronajatého bytu, přišla s nápadem společného bydlení. Tak se prý nejlépe pozná, jestli ti dva mohou být spolu, či ne. Je to až k nevíře, ale tahle zkouška dopadla na výbornou. Ukázalo se, že pár má více společného, než sami tušili. „Tomáš je člověk, který má rád pořádek, takže nějaké ty pohozené věci, jak se traduje o mužích, u nás nehrozí. Během pár dnů společného bydlení jsme zjistili, že jsme skoro stejní téměř ve všem - a v čem ne, v tom se doplňujeme. "

Nyní tedy už manželé Váňovi si stejně dobře rozumí i v práci, v Tomášově společnosti Kloboukfilm se dál věnují natáčení, dokonce chystají celovečerní film Všechno! „Tomáš coby režisér ČT dělá pořady pro děti, spolu točíme spíš dokumenty a reportáže ze společnosti. Tím, jak se v práci doplňujeme, můžeme dělat daleko více věcí, např. PR akce, zastupujeme různé osobnosti, točíme medailonky... Samozřejmě, že zažíváme i pracovní jiskření, oba jsme totiž býci".

Dcery Heleny, Adéla a Eliška, Tomáše jako "otčíma" nakonec přijaly.
Autor: archiv Heleny Váňové

Hlavně, že je máma šťastná

Nebylo to ale od počátku tak růžové ve všech směrech. Helena se nejvíc bála reakce Tomášovy maminky, která je jen o šest let starší. „Znala mě sice z vyprávění, ale když se jí Tomáš rozhodl říct o našem vztahu, raději nejdříve poslal fotku, aby viděla, že nepůsobím jako stará bába. Přesto první reakce nebyla dobrá. Měla pocit, že si Tomáš se mnou kazí život, ale chápu to, v takové situaci bych reagovala stejně.“

Největší kámen úrazu byly však nakonec její děti. „Než jsme se dali dohromady, Eliška s Adélkou byly pro Tomáše všemi deseti, ale když jsme spolu začali žít, holky, protože jsme těch devět let bydlely jen spolu, najednou otočily. Měly pocit, že jim mne Tomáš bere.“

Naopak syn Filip, který byl zpočátku proti, protože je od Tomáše jen o čtyři roky mladší, ho nakonec jako „otčíma“ přijal první. „Když jsem mu ho poprvé představila, tvářil se, že jsem se naprosto zbláznila. Na svatbě pak ale pronesl řeč, že je rád, jak je máma šťastná.“

Chceme miminko, snad to vyjde

Přestože do vztahu vstoupili s tím, že Helena ve svém věku další dítko nechce, nakonec je všechno jinak. Způsobil to rozhovor, kdy si myslela, že je těhotná. „Zeptala jsem se tehdy: ´Kdybych byla těhotná, byl bys´ proti tomu, kdybych šla na přerušení? Odpověděl mi: ´Nebudu se na tebe zlobit, pokud jsi přesvědčená, že to tak má být´.“

„Pak mě ale chytil za tváře, díval si mi zblízka do očí a řekl: ´Helenko moje, kdyby ses´ mě takhle nezeptala a jen mi řekla, že jsi těhotná, byl bych ten nejšťastnější chlap na světě!´ Došlo mi, jak jsem pitomá, tohle vyznání mě dostalo"! Miminko Váňovi sice na motivační nástěnce nemají, ale dveře pro něj mají otevřeny dokořán.

Autor: Blanka Konrádová