Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šokující! Ženu bez ňader vykázali z bazénu! Pobuřuje prý návštěvníky

23. června 2012 | 06:34

Přišla o prsa, i o iluze. O ženské znaky ji připravila zákeřná rakovina. O iluze pak pracovníci městských bazénů. Američance Jodi Jaecks (45) totiž zakázali pohyb po areálu bez horního dílu plavek. A důvod? Chce prý na sebe jen upozornit.

Její hruď "zdobí" jen dvě tenké jizvy. V místech, kde dřív měla bradavky. Po těch však není ani památky. Stejně jako po sebemenším náznaku ženských ňader. Kvůli zhoubným nádorům jí je lékaři loni museli kompletně odstranit. Hrudník má proto úplně plochý. Přesto se podle rozhodnutí vedení v bazénu a jeho okolí nesmí pohybovat bez horního dílu plavek.

Statečná Jodi, která celý život aktivně sportovala, přitom chtěla jen získat zpět svou ztracenou kondici. Plaváním posílit tělo po měsících chemické léčby.

Odlišnost se "nenosí"

Mluvčí společnosti tvrdí, že "nahoře bez" mohou být pouze muži, ženy musí mít hrudník zakrytý. A to za všech okolností. "Jsme rodinné zařízení a naším cílem je zajistit, aby se lidé z různých kulturních prostředí u nás cítili dobře," řekl.

Pobouřilo by vás, kdybyste na koupališti potkali ženu po mastektomii, oděnou jen ve spodním díle plavek?
15,2%
84,8%
Děkujeme za Váš hlas!
946 hlasů
5273 hlasů

"Paní Jaecks svým chováním dala jasně najevo, že chce své jizvy předvádět světu jako 'odznak odvahy' a náš bazén chtěla využít k šíření svého poselství," dodal. Jodi je vysvětlením dotčena, pravidelní návštěvníci šokováni.

"Určitě je dobře, když si dospělí i děti uvědomí, že něco jako rakovina existuje. Může postihnout je nebo kohokoliv z jejich blízkého okolí. Je to bohužel realita, která se týká celého lidstva," netají se však Jodi se svým názorem.

Dobrý důvod k exhibici

Boj s rakovinou Jodi zřejmě úspěšně zvládla. Boj s lidskou omezeností jí ještě čeká. Důvod jejího "exhibování" je totiž zcela prozaický. Pětačtyřicetiletá žena trpí nesnesitelnými neuropatickými bolestmi na hrudníku a krku. Poměrně častou nežádoucí komplikací, která se po této operaci vyskytuje.

A právě z toho důvodu nesnese na těle prsní protézy ani jiné "náhražky" ženských ňader. "Jako bych měla celý hrudník v jednom ohni. Jde o skutečně dost palčivou, intenzivní bolest," svěřila se deníku The Stranger.

Nejde však o nic výjimečného. Jodi je jen jednou z téměř 1200 žen ve státě Washington, které ročně podstoupí mastektomii a nezvolí si žádnou rekonstrukční operaci.

Čísla varují

Zhoubný nádor prsu patří k nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním žen v České republice. Počet nově hlášených případů má při tom stále stoupající tendenci. Ročně je u nás zachyceno přibližně 7 000 nových onemocnění. Patrný je bohužel nárůst prsních nádorů u mladých žen. Nezanedbávejte proto prevenci.

Rakovinou prsu onemocní do konce roku ještě více než 500 žen.
Autor: scom