Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miško (2) potřebuje 4,5 milionu na operaci. Jinak zemře!

Miško (2) ze Slovenska se narodil s Downovým syndromem. Jako by si s ním osud málo zahrál, ke genetickému postižení se ještě přidala leukémie. Jeho matka je připravená udělat vše pro to, aby mu zachránila život. Na Miškovu operaci musí sehnat 4,5 milionu korun. Jinak její syn zemře.

Miško absolvoval chemoterapii, ale nemoc se mu, bohužel, vrátila. Aby se malý chlapec vyléčil, musí podstoupit transplantaci kostní dřeně. Lékaři na Slovensku však nikdy nedělali takový zákrok u dítěte, které má Downův syndrom.

Rodiče Miška se tedy rozhodli, že operaci jejich syn podstoupí v zahraničí. Na německé klinice v Jeně jim ale zákrok vyčíslili na 172 tisíc eur, což je v přepočtu 4,5 milionu korun.

„Miška chceme nechat operovat v Německu, tam takové zákroky dělají už deset let. Bojíme se o jeho život, protože lékaři na Slovensku s tím nemají žádné zkušenosti,“ přiznala zdrcená matka Danka Antalová.

Paní Antalová je připravena pro záchranu synova života udělat všechno. Na to, aby Miška mohli operovat v zahraničí, musela přednostka onkologické kliniky na Kramároch podepsat doporučení. Podle rodičů to ale odmítala udělat. Když se ale o situaci začal zajímat slovenský denník Nový Čas, ledy se překvapivě pohnuly.

"Operaci v zahraničí nepovažuji za nezbytnou, ale akceptovali jsme rozhodnutí rodičů, protože to bylo na jejich žádost. Odůvodnili to tím, že naše nemocnice s takovým případem nemá zkušenosti. Doporučila jsem, aby jim tedy bylo vyhověno," řekla Emília Kaiserová, přednostka Kliniky dětské hematologie a onkologie Dětské nemocnice na Kramároch v Bratislavě. Myslí si, že i slovenští  lékaři by náročný zákrok zvládli, což, mimochodem, ukázaly i podobné situace z minulosti.

Podle rodičů právě dokument, na který dlouho čekali, ovlivnil další postup. Pojišťovna totiž zatím souhlasné stanovisko k operaci za hranicemi zamítla. "Lékaři do doporučení napsali, že operace v zahraničí je na naši žádost. Zřejmě proto to pojišťovna celé zamítla. Odvoláme se, protože nemáme 172 tisíc eur, "přiznala se slzami v očích Danka. Na to, co může nastat, pokud se to nepodaří, nechce ani pomyslet. "Když neseženeme peníze, náš Miško zemře," uzavřela.

Rodičům nezbývá jen doufat, že se vše rychle vyřeší, neboť stav malého Miška je stále komplikovaný. Pojišťovna se jejich žádostí stále zabývá. "Podnikáme veškeré kroky spějící k vyřešení tohoto případu. Komunikujeme s rodinou, ošetřujícími lékaři a hledáme řešení pro našeho malého pojištěnce," řekla pro Nový Čas Monika Šimunová, PR specialista pojišťovny Důvěra, kde je Miško Antala pojištěný.

Jak může případ dopadnout:

- Pojišťovna změní názor a rodině Antalových zaplatí operaci ve výši 172 tisíc eur. Případně uhradí alespoň část nákladů.

- Důvěra posune případ na Úřad pro dohled nad zdravotní péčí (ÚDZS), aby ho posoudil.

- Pokud by se případ dostal na ÚDZS a ten potvrdí negativní stanovisko pojišťovny, rodiče se mohou obrátit na soud.

Autor: Nový Čas, Kema