Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nikolka, která se narodila bez plodové vody, dostala od Paroubkových nový přístroj

12. dubna 2012 | 09:01

Ani ne před měsícem jsme zveřejnili příběh postižené Nikolky Romové (15), která se jako jediná na světě narodila bez plodové vody. Její maminka prosila o jediné – potřebovala příspěvek na velmi drahý přístroj, který by holčičce zlepšil pohyblivost. Podařilo se! Na výzvu reagovali manželé Paroubkovi a Nikolce přispěli 130 000 korun.

Stačil by jim ten „levnější“, za 105 tisíc, aby dcerka mohla lépe hýbat nohama. Díky dobrotě lidí nakonec ale vybrali peníze na ten dražší, který Nikolce pomůže procvičovat i ruce.

„Strašně děkuji všem lidem, díky nimž můžeme pořídit nečekaně ten lepší stroj,“ řekla nám šťastná maminka Nikolky Hana Šutičová Romová, „Pomohla i ta minimální částka, co lidé poslali. Je to skvělé, nic víc už nepotřebujeme! Se všemi, co přispěli, jsem v kontaktu,“ říká vděčně.

Pomohli i Paroubkovi

Přispěvatelů je celá řada. Velmi zásadní částkou ale pomohli manželé Paroubkovi. „Příběh Nikolky a její statečné maminky Hany nás velmi zasáhl. Už proto, že my jsme měli to štěstí, že naše malá dcerka je zdravá,“ napsali nám.

Dohromady Nikolce přispěli částkou přes 130 tisíc korun (Jiří Paroubek 50 tisíc, Petra Paroubková přidal přes 80 tisíc korun).

To, že jde možná i trochu o politiku, paní Hanu vůbec nezajímá. „Beru to z lidského hlediska, kdyby šlo o nějakou kampaň, mohli se ozvat i z jiných stran, ne?“ podotýká k tomu. „Prostě, manželé Paroubkovi se ukázali jako lidé, kteří soucítí s jinými. Pro Nikolku a mě udělali strašně moc, když si tolik dokázali ukrojit ze svého rozpočtu.“

Přístroj je na cestě, pomozte jiným

Na svého důležitého pomocníka Motomed Viva 2 ale zatím obě čekají, protože se vyrábí na objednávku. V čem Nikolce pomůže? „Jsou na něm různé stupně výkonů a zátěže pro cvičení. To zlepšuje její pohyblivost. Navíc zaznamenává veškeré křeče, a když k nim dojde, zadá „zpětný chod“, tím se její křeče uvolní a může cvičit dál,“ vysvětluje Hana Šutičová Romová.

Finanční pomoc ale nebylo to jediné, co maminku Nikolky povzbudilo a potěšilo. Byly to i mnohé pozitivní reakce na jejich příběh (ty negativní se snaží nevnímat).

„Získala jsem spoustu nových přátel. Ale hlavně děkujeme vám, Blesku a bleskprozeny.cz. Už dříve jsme poslali náš problém do různých médií a nikoho nezajímal. Až když vyšel u vás, tak se najednou začali všichni ozývat. My ale nic víc nechceme, šlo nám jen o tuto jedinou pomoc. Teď už pomozte dalším, kteří to také potřebují,“ uzavírá paní Hana Šutičová Romová.

Autor: Blanka Konrádová