Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mít dítě v 57 byla obrovská chyba, říká nejstarší matka

22. března 2012 | 14:12

Jen čtyři roky po porodu přiznává, že porodit v tak pozdním věku nebyl dobrý nápad. Nedávno totiž vážně onemocněla, k tomu ji opustil partner. Péči o malou dcerku Freyu tak nejstarší matka Velké Británie Sue Tollefsen (61) zvládájen s velkými obtížemi.

Koncem loňského roku Sue Tollefsen proležela několik týdnů v nemocnici s velmi vážnou infekcí krve.

V tu chvíli jí konečně došlo, že je opravdu stará na to mít malé dítě a možná neuvidí svou čtyřletou dcerku Freyu dospět.

“Opravdu jsem myslela, že umírám. Pořád jsem myslela na Freyu a poprvé mě napadlo, že bych tu pro ni najednou nemusela být,” doznává.

Plánovala i další dítě

Když se před čtyřmi lety rozhodla s partnerem Nickem Mayerem (49) pro umělé oplodnění a mít dítě v důchodovém věku, snesla se na její hlavu samozřejmě obrovská vlna kritiky. Na tu však nedbala.

“Nyní vidím, že se člověk opravdu učí ze svých omylů. Poradit si nenechá. Moje chyba byla v tom, že jsem dceru neměla dřív,” upřesňuje.

A k tomu dodává: “Ze své zkušenosti můžu nyní upřímně říct, že horní hranice pro ženu, aby otěhotněla, by měla být 50 let.”

Dceru porodila v březnu 2008 císařským řezem. Šlo samozřejmě o umělé oplodnění, kdy sperma dodal její partner a vajíčko bylo od anonymní dárkyně. Tehdy navíc dokonce plánovala i další dítě.

Doufá, že se dožije svatby dcery

Nyní je ale všechno naprosto jinak a žena uznává, že situaci nezvládá. Partner ji navíc loni opustil a dceru si bere jen na víkend, jednou za 14 dní, protože je velmi pracovně vytížený.

Samozřejmě se ale o Freyu postaral i v době nemoci Sue. Jinak je však obstarožní maminka na energickou holčičku úplně sama.

Navíc se cítí vždy trapně, když si někdo myslí, že je dcerky babička. “V mém věku se už snadno unavím, obzvlášť po té vážné nemoci. Když se mi ale Frey narodila, měla jsem ještě spoustu energie a cítila dost síly to zvládnout. Tehdy jsem prostě měla pocit, že budu vitální a zdravá napořád,” objasňuje.

Nyní jen doufá, že se dožije doby, kdy Freya dospěje. Ráda by jí viděla jít na univerzitu, nebo vdát se. “To je teď můj největší sen,” doznává paní Tollefsen.

Má však i záložní plán pro tu nejhorší variantu. Po infekci krve totiž hrozí, že se zánět vrátí a ohrozí její srdce. A tak pro všechny případy sepsala poslední vůli, v níž svěřuje dcerku své neteři, která žije v Norsku.

Odvážila byste se mít dítě v 57 letech?
4%
96%
Děkujeme za Váš hlas!
145 hlasů
3493 hlasů

Autor: INT, bak