Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtyřikrát unikla smrti! Kokršpaněl jí pokaždé zachránil život!

8. března 2012 | 16:08

Každý den na pokraji života a smrti. Strach z neznámého, neustálý dohled starostlivých blízkých. Téměř dennodenně se Carol Miller (42) potýká se silnými záchvaty, a nikdo neví, jestli ji některý z nich zabije. V takovém případě by po sobě zanechala tři děti...

Carol byla diabetes diagnostikována v květnu minulého roku. Maminka tří dětí byla vždy velmi aktivní a fit, ale její život se velmi změnil. Musí si pětkrát denně píchat inzulinové injekce a žít s pocitem, že co chvíli může upadnout do diabetického kómatu. Velké riziko u ní představuje i obyčejný spánek, ze kterého se nemusí probudit.

Carol Miller (42) vypráví, jak byla čtyřikrát zachráněna od jisté smrti svým psem, kokršpanělem Hamishem.

Pes na diabetes?!

Když se Carol dozvěděla o své nemoci, nevěděla vůbec co má dělat. „Nikdy jsem se s tou nemocí osobně nesetkala, takže jsem byla jako nový žák ve škole. Někde jsem se ale dočetla, že se vycvičují psi, kteří dokáží vycítit záchvaty diabetiků. Informovala jsem se, ale bylo mi řečeno, že u nás ve Skotsku se nic takového nedělá.“

Carolina maminka byla ovšem úspěšnější. Kontaktovala psí trenérku, Lindu McHendry, která bydlí kousek od její dcery, Carol.  „Neexistuje vyjádření vděčnosti, jakou cítím k paní Lindě McHendry. Nikdy necvičila psa pro diabetika, a nemohla mi zaručit žádný výsledek, ale přesto odvedla skvělou práci! Ještě ke všemu to vše dělala z vlastní vůle a zcela zdarma," říká Caroliina matka.

První pomoc vždy na dosah
Carol se svým pejskem Hamishem a trenérkou Lindou
Autor: profimedia.cz

Linda Mc Hendry dodává: „Carol udělala dobře, že si pořídila Hamishe. Je to skvělý pes a velmi rychle se učí. Cvičím ho poznávat intenzitu pachů, aby mohl vysledovat změny, co se týče cukru v krvi jeho majitelky. Také ho učím aby sledoval, kam Carol dává svoji tašku s první pomocí."

„Je to unikátní projekt, protože ve Skotsku je jako takový, úplně první. A já jsem moc ráda. Je to velký životní krok k plnohodnotnému životu právě pro Carol Miler a vůbec pro všechny diabetiky."

Psí anděl strážný

„Hamish je opravdový zachránce, je skvělý! Od ledna mi zachránit už čtyřikrát život! Pokud moje hladina cukru v krvi klesne, začínám se silně potit. Pro lidi je to nepříjemný pach, ale zvířatům to voní. Proto Hamish vždycky ví, že ho potřebuji.  Je to můj anděl strážný.“ dodává Carol.

Autor: ema