Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šokující zjištění! Dívka je uvězněná v těle pětiletého chlapce

25. února 2012 | 06:43

Pětiletý Zach Avery nosí culíčky a hraje si s panenkami. Podporují ho v tom nejen rodiče, ale i škola. Trpí totiž poruchou pohlavní identity. U tak malých dětí je vzácná, o to víc jsou však zmatené.

Zachovi z byly tři roky, když své mamince poprvé oznámil, že je holčička. Myslela si, že jde jen o dětský rozmar, který syna přejde. Do té doby miloval lokomotivu Tomáše a další klučičí záležitosti.

Ovšem Zachariáš se časem vždy velmi rozrušil, pokud se k němu chovali jako ke klukovi. A když se snažil zbavit penisu, k tomu vyžadovat dívčí šaty, rodiče Terezie a Darren Averyovi z britského Essexu pochopili, že něco není v pořádku a rozhodli se vyhledat odborníky.

Panenky má po starší sestře

Po měsících různých konzultací se dozvěděli diagnózu: Malý Zachariáš má poruchu pohlavní identity. Podle lékařů jde o jeden z mála případů, kdy si tuto skutečnost uvědomilo dítě, navíc v tak raném věku.

Zach si ve třech letech uvědomil, že jako kluk se necítí v pořádku.
Autor: profimedia.cz
Dnes pětiletý Zach je už téměř rok k nepoznání. Místo klučičí čupřiny nosí dlouhé vlasy stažené do culíčků.

Na svět se nyní dívá přes své brýle s růžovými obroučky a najdete ho mezi záplavou panenek. Rodiče se smířili se změnou jeho identity, protože je tak šťastnější, než kdy byl před tím.

“Nejraději si hraje s hračkami své starší sestry, ale ty původní klučičí ještě úplně neodložil. V šatníku mu proto necháváme i neutrální oblečení, kdyby si ho někdy chtěl vzít. Nejraději ale nosí šaty a holčičí střevíčky,” upřesňuje Terezie.

Do školy chodí v dívčí uniformě

"Samozřejmě bych ráda měla zpět svého syna, ale zároveň chci, aby byl šťastný. Pokud je toto jediná cesta, nedá se nic dělat. Ve všem, co bude potřebovat, ho podpořím,“ dodává matka celkem čtyř dětí.

Pětiletý Zach je nyní šťastný, když se může oblíkat jako holčička.
Autor: profimedia.cz
Rodině vyšla vstříc i škola, do které Zach chodí (v Anglii je základní škola od pěti let). Nosí pochopitelně dívčí uniformu, a tak s touto skutečností seznámili i jeho spolužáky.

Vysvětlili jim, že Zach má sice tělo jako chlapec, ale přemýšlí jako děvče, a že se to někdy stává. Dokonce kvůli němu zřídili i unisexové záchodky.

Pro rodiče nebylo jednoduché veřejně přiznat, že jedno z jejich dětí je takto jiné. "Je ale třeba, aby se lidé o této poruše dozvěděli více, protože je mnohem častější, než se domníváme. I když u malých dětí je pořád velmi vzácná,“ podotýká Terezie Avery.

Autor: INT, bak