Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Anorexie zabila dětskou lékařku. Vážila jen 24 kilo!

2. února 2012 | 06:00

Vážila stejně jako děti, které léčila. Britská lékařka Melanie Spooner (30) celých 13 let zápasila s mentální anorexií. Zemřela s váhou 24 kg na zástavu srdce. Doma ji našli mrtvou zdrcení rodiče.

O svém kritickém zdravotním stavu mladá lékařka Melanie Spooner ke konci života věděla. Než zemřela, stihla nechat v kuchyni na stole lístek se vzkazem rodičům, že je moc miluje. Její váha 24 kilo odpovídala váze pětiletého dítěte!

Anorexie se poprvé vplížila do života Melanie během puberty. Její otec Robert Spooner podotýká, že měla velmi šťastné dětství a nikdy neměla důvod k žádnému trápení.

“Tehdy v pubertě přestala znenadání úplně jíst, ale se ženou jsme udělali vše pro to, aby se uzdravila. Zdálo se, že se to podařilo, ale když v osmnácti odjela studovat univerzitu, pravděpodobně do toho zase sklouzla,” míní pan Spooner.

Odmítala psychiatry i váhu

Melanie prý pro svůj obor měla neobyčejný talent, školu vystudovala na výbornou a i v praxi měla prokazatelné úspěchy. Jen jídlo pro ni bylo na obtíž.

Lékařka Melanie Spooner trpěla anorexií 13 let, nepřežila.
Autor: profimedia.cz
Skvěle léčila nemocné děti, zatímco svůj organismus huntovala podvýživou. Netrvalo proto dlouho a nezdravého vzhledu lékařky si všimli její kolegové, kteří začali jednat.

V říjnu 2010 vyšetřila Melanii doktorka Clare Gerada. Podle jejích slov odmítla pomoc psychiatrů, že jí nejlépe pomůže rodina, jak už se to jednou podařilo.

“Nenechala se ani zvážit,” říká doktorka Gerada. “Ale vypadala tehdy podstatně lépe. Měla jsem i informace od kolegů, že začala chodit na obědy.“

Věřila, že se vrátí do práce

“Nechci, aby se se mnou zacházelo jako s dítětem,” prohlásila prý Melanie po vyšetření a vzala si dlouhodobou zdravotní dovolenou.

Ilustrační foto: Co dokáže anorexie.
Autor: profimedia.cz
Věřila, že se v rodinném kruhu nadobro zotaví a brzy se vrátí do práce. Těšila se také na dlouho plánovanou cestu do Austrálie.

Léčbu u rodiny ale zřejmě dlouho nedodržela. Nakonec se vrátila do svého bytu, kde se utápěla v depresích. Rodiče ji bohužel našli loni koncem září doma už mrtvou.

Pitva prokázala, že žena trpěla srdeční arytmií, kterou vyvolala podvyživenost organismu. Její lékařské znalosti pro ni samotnou selhaly.

“Byla moc milé děvče, rozdala by se pro každého, kdo potřeboval pomoc. Všichni, co Melanii znali, ji měli moc rádi a byla pro ně inspirací,” říká její otec se slzami v očích.

Autor: INT, bak