Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kočka ženě zachránila život. Objevila, že má rakovinu!

25. ledna 2012 | 06:10

Britka Wendy Humphreys (52) byla překvapená, když jí její kočka najednou začala lehat na prso. Díky tomu zjistila, že má rakovinu, a začala se léčit včas.

Domácí mazlíček jménem Fidge zachránil své majitelce z britského Wroughtonu život. Vždy, když se Wendy natáhla k televizi, její nyní desetiměsíční černobílá kočka přispěchala, lehla si na její pravé prso a nechtěla slézt. Začalo to loni v létě.

“Už jsme měli čtyři kočky a žádná to nikdy nedělala. Když to trvalo dva týdny, začalo mi její chování být podezřelé. Protože jsem tím měla prso trochu pohmožděné, vydala jsem se na gynekologii, aby mi ho prohlédli. Jen mě trochu bolelo, vůbec jsem netušila, že tam mám bulku,” vypráví Wendy.

Rakovina by ji zabila

Na vyšetření se dozvěděla, že má nádor velikosti hrášku, proto ho zatím nemohla nahmatat, ale díky kočičímu instinktu byl objeven včas, aby se Wendy zcela vyléčila. Kdyby jej zanedbala, nepřežila by.

“Vysvětlili mi, že kdyby rakovina nebyla hned odhalená, kvůli změně hormonů v menopauze by mě prý zcela jistě zabila. Nikdo v naší rodině rakovinu neměl, proto jsem si ji nikdy nepřipouštěla,” objasňuje Wendy.

Napřed žena podstoupila chemoterapii, až ji dokončí, v březnu ji čeká mastektomie. “Chemoterapie není nic příjemného a navíc mě děsí, že přijdu o prso, ale díky včasnému nálezu vím, že tu nemoc porazím. Jsem šťastná, že mám tak chytrou kočku. Je jisté, že mi zachránila život,” říká.

Kočka o nemocnou paničku pečuje

Wendy si s manželem Davidem pořídili Fidge loni v květnu, když byla teprve osmitýdenní kotě. Tak trochu jim nahradila jejich dvě děti, které už dospěly a odešly z domu.

Fidge je kočka, která umí odhalit rakovinu.
Autor: profimedia.cz
“Netušila jsem, že kočka může vycítit, že máte v těle nějaký problém, myslela jsem, že to umí jen psi,” dodává Wendy. “Vím, že ti umí odhalit epilepsii, vycítí, když se u někoho schyluje k záchvatu.”

Podobný talent má tedy i Fidge, o tom je žena nyní naprosto přesvědčená. Kočka navíc prý na svou paničku dohlíží i nadále. “Každé ráno ke mně skočí a kontroluje, jestli jsem v pořádku. Pořád se okolo mě motá, nenechává mě vůbec samotnou,” dodává Wendy.

Psi odhalí rakovinu jen z dechu

To, že zvíře odhalilo rakovinu, není taková rarita, jak by se mohlo zdát. Němečtí vědci v loňském roce zjistili, že pes může rozpoznat rakovinu plic z pouhého dechu.

Rakovinové buňky totiž v plicích produkují těkavou chemikálii, na kterou lze psy vycvičit. Tak by se právě tento druh rakoviny dal úspěšně včas odhalit.

Autor: INT, bak