Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Měla zůstat na vozíku, ale rozhodla se: Na svatbu půjdu po svých!

30. listopadu 2011 | 06:07

Victoria (29) zůstala kvůli nemoci znenadání paralyzovaná na vozíku. Slíbila si ale, že k oltáři dojde po svých. Za dva roky se jí sen splnil.

Mladou Britku Victorii Royle postihl Guillain-Barre syndrom. Nečekaně skončila prakticky kompletně paralyzovaná na vozíku. Lékaři jí nedávali naději, že by se z něj kdy zvedla.

Ženě, která pracuje jako asistentka v nemocnici, se najednou zhroutil celý svět. “Napřed jsem si myslela, že zemřu a už nebudu moct svým blízkým nikdy říct, jak moc je miluji,” přibližuje. “Cítila jsem se uvězněná ve svém těle. Nemohla jsem se vůbec hýbat, nemohla jsem mluvit a jen jsem cítila obrovskou bolest,” pokračuje.

Svatba rozhodla, že to zvládne

Victoria se ani na vozíku nemínila vzdát života.
Autor: profimedia.cz
Nemoc se navíc začala projevovat jen měsíc po tom, co našla svou velkou lásku Nicka (27), profesionálního hráče ragby. “Už proto jsem se nemínila smířit s tím, že bych měla po zbytek života zůstat v invalidním křesle,” vzpomíná Victoria.

Ani Nick jejich vztah pro její nemoc nevzdal, naopak ji povzbudil, že spolu to všechno zvládnou. A tak právě v té době ji požádal o ruku. “Když mi Nick dal nabídku k sňatku, rozhodla jsem se, že svatební uličkou půjdu po svých.”

 

Šlo jí dokonce o život

Prvních osm týdnů Victoria bojovala s nejhorší fází infekce, kdy lékaři zápasili o její život. Pak se jako zázrakem začala zotavovat a tak ji pustili domů. Ale na invalidním vozíku a s neslibnou prognózou.

Nevzdala to ale a brzy začala s fyzioterapií, která jí postupně pomáhala znovu zmobilizovat svaly a šlachy, že mohla začít chodit o holi. A chůze se stále zlepšovala. Trvalo to dva roky, ale vyšlo to. A mohla se konat její vysněná svatba.

Victoria po fyzioterapii začala pomalu chodit.
Autor: profimedia.cz

Víra v lásku k Nickovi a to, že chce dojít po svých za ním k oltáři, jí opravdu pomohla nemoc porazit. “Můj svatební den byl naprosto perfektní. Cítila jsem všechny ty emoce, když jsem procházela uličkou k oltáři. Vždyť před dvěma lety mi řekli, že už nebudu chodit,” směje se nyní. “Nick je má největší opora a já jsem ta nejšťastnější žena, protože mám takového skvělého muže a zpět své zdraví,” uzavírá Victoria.

Co je Guillain-Barre syndrom?

Je to akutní zánětlivé onemocnění nervového systému, které napadá celé tělo. Postupně paralyzuje dolní končetiny, dále se šíří do horních končetin a nakonec i do obličeje. Nemoc může skončit i smrtí, pokud se komplikace rozšíří do plic a nastanou problémy s autonomní nervovou soustavou.

Autor: INT, bak, mivrk