Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Malé sestry žijí s nádorem v srdci, jen zázrakem unikají smrti

18. listopadu 2011 | 14:22

Stejná smrtelná diagnóza postihla Emmu-Jean (4) Charlie-Marie (1,5) sestřičky z Velké Británie. Nádor na srdci je může zabít každým dnem.

Čtyřletá Emma-Jean má v srdci dva nádory a dokonce jeden na mozku, její mladší o dva a půl roku mladší sestřička Charlie-Marie má v srdci jeden nádor, zato obrovský.

Lékaři prý takový ještě neviděli. Odhalili jej ještě jejím v prenatálním stavu, když v 28 týdnu těhotenství na ultrazvuku viděli, že levá srdeční komora miminka roste nepřirozeně rychle. Celou ji zaplnil nádor.

Řekli, že miminko nepřežije

“Řekli nám, že to dcera nemůže přežít. Doporučili mi potrat, protože tak velký nádor dítě určitě zabije. Takže fakt, že se narodila a je pořád tady, je vlastně zázrak,” říka matka holčiček Heather (27).

Rodiče Andy a Heather s nemocnými dcerami.
Autor: profimedia.cz
Zpráva ji i manžela Andyho (51) samozřejmě zdrtila. O to víc, když pochopili, že jde o dědičnou nemoc, protože stejný druh nádoru vyoperovali Andymu z kolena a ruky, ale ten je od té doby bez následků.

“Doma jsme o tom dlouho debatovali a rozhodli se, že své dítě dobrovolně nezebijeme. Počkáme prostě, co se stane,” vzpomíná matka.
Když Charlie-Marie přežila první čtyři dny, pustili ji domů s tím, že rodiče mají být připraveni na všechno. A tak byli.

“Měli jsme pro ni přichystanou deku a oblečení do rakve. Smířili jsme se s tím, že to přijde každým dnem,” vypráví Heather. “Máme otisknuté její ruce i nohy, fotíme ji se sourozenci, kde můžeme a užíváme společných chvil.”

Sestry řádí, jako by byly zdravé

Ale jako by to nestačilo, opět měsíců po této diagnóze zjistili stejný problém i u její starší sestry, tehdy dvouleté Emmy-Jean. Na srdci jí bují dva nádory a k tomu další na mozku.

Stejná smrtelná diagnóza postihla Emmu-Jean (4) Charlie-Marie (1,5) sestřičky z Velké Británie.
Autor: profimedia.cz
“Ale kupodivu to ani jednu z holčiček neomezuje. Lékaři jsou sami udiveni, jak se jim daří. Běhají a poskakují, jako by jim nic nebylo,” přibližuje Heather.

Ovšem přiznává, že strach o obě dcery má obrovský: “Kdykoliv se z nějakého důvodu přestane některá hýbat, pomyslím si, že je to tady, že právě zemřela.”

“Ale jak říkám, zatím se obě mají dobře a řádí jako jiné zdravé děti. Každých šest měsíců chodíme na kontrolu, ale samozřejmě jejich budoucnost je ve hvězdách,” dodává matka.

Manželé mají k dcerám ještě další čtyři děti, devítiletá dvojčata Jamese a Jessiku, osmiletou dceru Jennifer a dvouletého syna Alfieho. Ty naštěstí toto hrůzné dědictví netrápí.

Autor: INT, bak