Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tříletá holčička si pochutnává na cihlách, snědla už i žárovku

30. září 2011 | 06:20

Malá Natalie Hayhurst (3) má neobvyklý jídelníček. Běžně si k "svačince" dává kamení nebo klacíky. Chuť na žárovku ji však málem stála život.

Podivné choutky malé dcery trápí její matku Colleen Hayhurst (31) z americké Indiany už přes rok. Dcerka Natálie riskuje dennodenně otravu, protože za maminčinými zády pojídá klacky, kameny, cihly a před půl rokem si dokonce dala i žárovku, kterou vyšroubovala z noční lampičky. Tehdy jí šlo už opravdu o život.

“Dala jsem Natty odpoledne spát a šla jsem do kuchyně umýt nádobí. Když jsem ji šla za chvíli zkontrolovat, jestli už usnula, byl to šok. Pusu měla celou od krve a čouhal jí z ní drátek. Okamžitě mi došlo, co se stalo. Zbyl opravdu jen ten drátek, sklo spolkla. Nechtěla jsem si ani představit, co jí to může všechno způsobit,” vypráví děsivý zážitek Colleen.

Okamžitě s dcerou jela do nemocnice, kde ji hned operovali. “Byla jsem vyděšená. Manžel doma hlídal našeho pětiletého syna, tak jsem na tu hrůzu, jak to s ní dopadne, byla sama,” vzpomíná.

Žárovku si už nedá

Holčička naštěstí přežila bez následků. Zjistili tak ovšem, že Natalie nemá divné choutky jen tak z rozmaru, ale trpí syndromem zvaným pika. Jde o nezvladatelné chutě na nepoživatelné věci. Proto nebezpečné choutky ani po nehodě Natálii neopustily, i když žárovku si už nikdy nedá.

“Pořezala si tehdy celou pusu, velmi jí to ublížilo, tak už jí tato “pochoutka” neláká, ale kamínky a klacíky na zahradě v nestřežené chvíli baští neustále,” zoufá si maminka, která svádí dennodenní boj, aby v tom dcerce zabránila.

Cihla místo čokolády

Natalii se už dokonce podařilo spořádat skoro celou cihlu, jako by to byla tabulka čokolády. “U babičky si jednou zase pochutnala na pokojové kytce. Na cokoliv divného si vzpomenete, to se už pokusila sníst. Nevím kolikrát jsem volala pohotovost, už ji mám na mobilu v rychlé volbě,” děsí se Colleen, kdy se dcerce jídelníček stane osudným.

“Pořád jí s manželem hlídáme a dokola vysvětlujeme, že ty věci nemá jíst, že si tím ublíží. Ale její chutě jsou silnější, ještě z toho nemá rozum. Protože ale ví, že to nesmí dělat, snaží se je jíst tajně,” objasňuje matka svou beznaděj. A tak už ví, že když se k ní dcerka otočí zády, musí být hned ve střehu. “Jen se bojím toho, že jednou nepřijdu včas,” uzavírá Colleen.

Pika je zdravotní porucha charakterizovaná nezvladatelnou chutí na nepoživatelné látky, např. kov, hlína, uhlí, písek, půda, výkaly, křída, peří, tuha, papír, baterie, zubní kartáčky, mýdlo, latexové rukavice, guma, balzám na rty atd.

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.

Autor: INT, bak