Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Matka překonala leukemii, nyní umírá na rakovinu prsu

4. října 2011 | 06:00

Britka Cathryn Wyllie (29) neuvidí vyrůstat své tři děti. Zákeřná rakovina udeřila už podruhé a nyní chce dětem vzít matku definitivně.

Boj se zákeřnou leukémií svedla Cathryn Wyllie z britského Southhamtonu už ve čtrnácti letech. Tehdy měla prognózu úspěšnosti vyléčení 50 procent. Cathryn se nevzdala a nemoc porazila, jen s jedním negativním výsledkem: Lékaři jí řekli, že nikdy nebude matkou.

Chemoterapie a agresivní léčba jí měly způsobit neplodnost. Lékaři se naštěstí spletli a postupně porodila tři zdravé děti. Dcerce Bonie je nyní devět, synovi Caulovi tři roky a nejmladší holčičce Beau byl nedávno rok.

Rakovina znovu udeřila

Cathryn Wyllie, když očekávala nejmladší přírůstek
Autor: profimedia.cz
„Když jsem poprvé otěhotněla, byl to šok. Zároveň jsem ale měla obrovskou radost, protože jsem se už smířila s tím, že děti mít nebudu,“ vzpomíná Cathryn. I lékaři byli překvapeni a pak znovu pokaždé, s každým jejím těhotenstvím.

Roky proto žila rodina šťastně a téměř bezstarostně. Když však byla Cathryn těhotná s nejmladší Beau, objevila v prsu bulku. Diagnóza byla neúprosná – pokročilá rakovina prsu.

„Tato nemoc ale nemá nic společného s původní rakovinou krve. Lékaři se sami divili, jakou mám smůlu,“ říká nešťastná žena. „Prý, aby někdo onemocněl rakovinou dvakrát do osmadvaceti let, ještě nezažili.“

Cathryn Wyllie se smiřuje, že své děti neuvidí dospět
Autor: profimedia.cz
Prevence nepomohla

„Vždy jsem nějak vzadu v hlavě měla, že se mi rakovina může vrátit, tak jsem chodila na preventivní prohlídky. Té bulce jsem však nepřikládala váhu, protože jsem byla těhotná a v prsou se děly hormonální změny,“ přiznává Cathryn.

Bulka nezmizela, ani tři měsíce po porodu a tehdy se žena dozvěděla svůj ortel. „Naprosto mě to zdrtilo. Lékaři navíc nedokázali vysvětlit, proč mé výsledky byly vždy negativní, a tedy nemoc nemohli podchytit včas.“ Rakovina se totiž navíc rozšířila do páteře i do kostí. „Když jsem to vysvětlila starším z mých dětí, byly smutné, i když vlastně ještě nemají úplně pojem, co to rakovina je.“

Cathryn se pomalu smiřuje s tím, že své děti nikdy neuvidí dospět. Rozhodla se proto pro ně vytvořit vzpomínkové album, které jim matku bude připomínat i v době, kdy už si budou muset poradit bez ní. „Natáčím jim vzkazy na video a píši dopisy, aby na mě měly co nejvíc památek,“ přibližuje Cathryn.

Zbývající čas je jen pro děti

„Když jsem se dostala z leukémie a jako zázrakem porodila tři děti, myslela jsem, že jsem zvrátila nešťastný osud. Je těžké smířit se s tím, že je tu budu muset nechat,“ vypráví se slzami v očích.

„Nyní proto s dětmi trávím co nejvíc času a užívám si každý moment, který si s nimi ještě užít můžu,“ dodává. O chod rodiny se proto stará hlavně manžel Paul a jeho syn z prvního manželství, patnáctiletý Brandon.

Cathryn opět podstoupila půlroční chemoterapii, a proto na nic víc, než na čas s potomky, nemá sílu. „Když jsem byla mladá, víc jsem se na léčbu soustředila a taky ji o moc lépe snášela,“ snaží se Cathryn nevzdat bez boje i přes neúprosnou prognózu. Její forma rakoviny je nevyléčitelná a definitivní.

Staňte se našimi přáteli na Facebooku.

Autor: INT, bak, mivrk