Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Blogování mi pomohlo porazit rakovinu prsu

20. července 2011 | 13:16

Diagnóza smrtelné nemoci mladou ženu těžce zasáhla. A ona se rozhodla bojovat s ní poněkud netradičním způsobem. Angličanka Emily Holt (32) své pocity sdělovala celému světu prostřednictvím internetového blogu.

Emily Holt se jen pár týdnů před svými devětadvacátými narozeninami dozvěděla tu hrozivou zprávu: "Máte rakovinu prsu." Svůj boj se zákeřnou nemocí nejen nevzdala, ale pomoc našla i u internetových příznivců.

V srpnu 2008 začala Emily psát svůj blog, kde celé tři roky podrobně popisovala vše, co během léčby prožívala: Samotnou operaci, i následnou chemoterapii, která jí způsobila ztrátu vlasů a jak jí prso zrekonstruovali. A také jak kvůli stresu z nemoci ztratila svého přítele. Její blog si brzy našel spoustu fanoušků, kteří jí vyjadřovali podporu. Emily se totiž nebála podělit se svými nejniternějšími pocity. Rakovinu se jí naštěstí podařilo porazit, ale rozhodně to nebylo jednoduché.

Přišla o ňadro i o vztah

„Byla to pro mě terapie, i když jsem z té otevřenosti měla vlastně hrůzu. Musela jsem si tak připustit možnost smrti, ale zároveň se i snažit vidět svou budoucnost pozitivně,“ objasňuje Emily. „Na bulku jsem přišla úplnou náhodou. Měla jsem neobvykle citlivé bradavky, tak jsem na ně zatlačila a najednou jsem v jednom prsu ucítila velkou tvrdou bouli. Nedělala jsem si z toho hlavu, že jsem mladá a zdravá a k lékaři jsem šla až za měsíc. Ani pak jsem neměla strach z výsledků. Takže zpráva, že jde o rakovinu, mě naprosto zdrtila,“ vzpomíná Emily.

Emily Holt je z těch šťastnějších, které porazily rakovinu prsu.
Autor: profimedia.com
Navíc se dozvěděla, že o prso přijde. Bulku s velkou částí tkáně jí vyoperovali dva měsíce po diagnóze, pak ji čekalo dlouhých a nepříjemných šest měsíců chemoterapie a radioterapie. Po třech měsících této léčby se rozešla s přítelem Joem. Veškerý tlak, který nemoc provází, byl na jejich vztah prostě moc.

Z nemocné je hvězda reklamy

„Dělit se o to všechno na internetu byla pro mě nejlepší terapie. Bylo to jako psát deník, který nepomohl jen mě, ale mohl poskytnout naději i dalším ženám, které bojují s rakovinou. Popsala jsem, jak probíhá mastektomie, jak na mě působila chemoterapie, až po rekonstrukci prsu. Nemůžu se ale už dočkat finální plastiky prsu,“ dodává Emily. Plastickou operaci by měla podstoupit příští jaro.

Emilyin blog se stal ovšem natolik populární, že si ji pro reklamní kampaň, nabádající ženy, aby se nebály o rakovině mluvit, vybrala firma Samsung. Její tvář tak dokonce zářila na proslulých reklamách londýnské křižovatky Picadilly Circus.

VÝZVA

Bojujete nebo bojovali jste vy, nebo někdo z vašeho okolí, s těžkou nemocí? Našli jste něco, co vám v té době pomohlo překonat těžké chvíle? Dodalo sílu nevzdávat to? Napište nám svůj příběh na prozeny@blesk.cz. Můžete tak pomoci desítkám žen, které ztrácejí důvěru v sebe samé, v jejich nelehkém boji.

Tvář Emily na Piccadilly Circus v reklamě podporující, aby se ženy nebály o své rakovině mluvit.
Autor: profimedia.com




Autor: INT, bak, Klena