Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kvůli dluhům po manželovi jí hrozí osobní bankrot

Fotografie
3. dubna 2011 | 09:20

Přestože ji před deseti lety opustil manžel a nechal ji i se dvěma dospívajícími dcerami napospas osudu, paní Věra se nerozvedla. Dnes už ví, že udělala obrovskou chybu. Manžel totiž před rokem zemřel a jako »dědictví« po něm zůstaly mnohasettisícové dluhy.

Paní Věře teď hrozí exekuce, protože na splácení vysoké částky nemá. Navíc dům, v němž paní Věra bydlí, je ve společném vlastnictví manželů a hrozí tedy, že by nakonec mohla přijít také o střechu nad hlavou.

Aby na nezodpovědné jednání svého otce nemusely doplácet ještě i dcery, rozhodly se dědictví po otci odmítnout. Nemusí tedy nic platit, ale také po zemřelém nic nezdědily. Protože paní Věra zdědila po manželovi podíl na jejich domě, který dokonce přesahuje výši zděděného dluhu, bude muset peníze uhradit.

Jako prodavačka si na splátky ale nevydělá. Navíc největší dlužník, banka, vyhrožuje exekucí. „Bojím se budoucnosti, stres ve svém věku už špatně zvládám,“ zoufá si paní Věra.

Moc možností není

Paní Věra nemá moc možností, jak situaci řešit. „Rozhodne- li se pro prodej domu, měla by se spojit se všemi věřiteli, kterým její manžel dluží, a sjednat podmínky jednorázového splacení dluhu,“ radí paní Věře Jan Hrbáček, finanční poradce Partners.

Druhou možností je osobní bankrot. Jenomže soud nemusí vyhovět všem žádostem o něj. „I kdyby ano, znamená to žít mnoho let života jen s životním minimem, které je teď necelých 3200 korun,“ říká poradce Hrbáček a pokračuje: „

Doporučil bych jí nejprve se obrátit na občanskou poradnu, která se osobními bankroty zabývá. V Rychnově nad Kněžnou to je například kolegyně krotitelka Petra Kozlová.“ V ČR působí také Asociace občanských poraden a v současné době jich je 42.

Každý měsíc v mínusu

Příjmy paní Věry: 10 400 Kč (mzda), 1000 Kč (pomoc st. dcery), 1500 Kč (pomoc ml. dcery)
Celkem příjmy: 12 900 měsíčně

Výdaje paní Věry: 2000 Kč (poplatky za bydlení), 4500 Kč (jídlo, drogerie, oblečení...), 500 Kč (výdej za psa), 6000 Kč (splátka včetně penále úvěr bance), 2500 Kč (splátka včetně penále mob. operátor), 3800 Kč (splátka na dlužném zdravotním a sociálním poj.)
Celkem výdaje: 19 300 Kč

Výsledek: -6400 Kč měsíčně

Šest rad, čeho se vyvarovat

1. Exekuce je vždy drahá a nevýhodná! Lepší volbou bývá vlastní prodej majetku a zaplacení dluhů ještě předtím, než k ní dojde.

2. Při exekuci exekutor nesmí zabavit věci, které jsou nezbytně nutné k životu, tedy nutné vybavení domácnosti, oblečení nebo hotovost do jedné tisícikoruny.

3. Pokud má váš majetek menší cenu než součet vašich dluhů, jste v úpadku a vaše situace může být vyřešena pomocí soudem schváleného osobního bankrotu.

4. Osobní bankrot je zákonem stanovené oddlužení, během kterého musíte za pět let splatit měsíčními splátkami alespoň 30 % z vašich všech dluhů. Soud vám pak zbytek dluhů odpustí.

5. Osobní bankrot není pro všechny lidi, týká se pouze těch, co jsou zaměstnaní a pobírají pravidelnou mzdu. Soud posuzuje, zda dlužník dokáže svůj dluh dle domluvy splatit. S osobním bankrotem musí souhlasit i věřitelé.

6. Se sepsáním žádosti o osobní bankrot pomůže nezisková občanská poradna.

Chcete pomoci?

Napište nám! Dostali jste se do obtížné finanční situace? Nemůžete vyjít s penězi a půjčky splácíte dalšími půjčkami? Vzali jste si hypotéku a nyní nemáte dost peněz? Pokud jste ochotni o své situaci otevřeně vyprávět, zveřejnit své příjmy i výdaje a nechat se také vyfotit, napište na tip@blesk.cz. Do předmětu mailu uveďte heslo FINANCE. Vybraným čtenářům se pokusí Blesk ve spolupráci s finančními experty pomoci. Nezapomeňte uvést vaši adresu a také telefon pro rychlejší komunikaci.

Autor: red