Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nemá nohy, poráží zdravé kluky a sní o olympiádě!

11. ledna 2011 | 14:46

Devítiletý Cody McCasland z Texasu by mohl být mnohým dospělým vzorem. Přestože nemá nohy, chová se jako zdravý kluk. Nevyhýbá se žádnému sportu a své vrstevníky zdatně poráží. Medaile už ani nemá kam dávat. Jeho snem je však zlato z paralympiády.

Cody se narodil postižený. Kolenní klouby měl o obou nohou nefunkční, v té pravé chyběly i holenní kosti. Na vině je velmi vzácná choroba - sakrální ageneze, která už během vývoje v děloze způsobila, že neměl dolní končetiny dostatečně vyvinuté. Nešťastní rodiče, Tina (37) a Mike (38), byli zprávou lékařů zdrceni.

Chlapec však svůj boj o život nevzdal. Se svým postižením se i díky pozitivnímu přístupu rodičů vyrovnal. Vyrostl z něj sebevědomý klučina, který miluje veškeré sportovní aktivity. Věnuje se plavání, běhu, fotbalu, lednímu hokeji, karate, jízdě na koni, golfu a dalším. Kamarády i spolužáky často poráží. A až vyroste, chce být doktorem.

Nedávali mu mnoho šancí

Hned po narození lékaři rodiče varovali, že jeho postižení je opravdu velké. Nechtěli v nich vzbuzovat velké naděje. Příliš nevěřili, že malý Cody přežije. "Když mi doktoři řekli, jak špatně na tom je, byl to snad nejhorší den mého života," přiznává se Tina, která má ještě zdravou dceru Callie (4).

Poškozené končetiny totiž nebyly jediným handicapem. S tímto onemocněním bohužel souvisí mnoho dalších závažných zdravotních problémů. Malý Cody měl problémy s celým trávicím traktem, nefungovala mu střeva, žlučník i žaludek, selhávaly ledviny. Přidalo se astma a dýchací obtíže. První vážnou operaci podstoupil už tři dny po narození. Během dvou let statečný hoch prodělal patnáct operací.

Amputace mu paradoxně pomohla

Když byl Codymu rok, setkali se rodiče při jedné z kontrol se specialistou, který doporučil amputaci obou dolních končetin. Dal jim naději, že chlapec bude chodit. I když díky protézám. "Předem nás ale upozornil, že se zákrok nemusí povést. Řekl ale také, že je to jediná šance, jak dítěti umožnit alespoň nějak chodit. Jinak by byl do smrti odkázaný jen na vozík. Promysleli jsme to a nemohli jsme říct ne," vzpomíná Codyho matka.

Učinili tak odvážné rozhodnutí. V patnácti měsících lékaři Codymu amputovali obě nohy najednou. Když se chlapec z operace za dva měsíce zotavil, dostal své první protetické nohy. A k údivu rodičů i lékařů se na ně během jediného dne dokázal nejen postavit, ale dokázal díky nim i chodit.

Nohy pro různé příležitosti

Dnes má Cody doma více než dvacet párů různých protéz. A jak roste, stále potřebuje nové. To vše především kvůli své zálibě ve sportu. Ale různé protézy potřebuje i pro svůj každodenní život. S jedněmi chodí do školy, v dalších si hraje, jiné zas připne, když si jde na zahradu zakopat s míčem. I na každou sportovní aktivitu má několik párů speciálních protéz.

I když je pořizování těchto náhrad velmi nákladné, ročně vyjde na tisíce dolarů, rodiče vynaložených peněz rozhodně nelitují. "Je na něm vidět, jak je šťastný, že může chodit a sportovat. Chová se prostě jako každé zdravé dítě," říká nadšená matka a pokračuje: "S manželem jsme se domluvili na tom, že uděláme všechno pro to, aby Cody mohl dělat všechno, co si přeje." "Finančně je to ovšem všechno neuvěřitelně náročné," potvrzuje Mike.

Ambiciózní chlapec touží po zlatě

Ze všech sportů však Cody nejvíc miluje plavání. Právě v této disciplíně získal nejvíc zlatých a stříbrných medailí. K němu paradoxně nepotřebuje žádnou ze svých protéz. Plave jen pomocí svých rukou. Je členem plaveckého týmu. Trénovat chodí třikrát týdně. Jeho velkým vzorem je Michael Phelps, nejúspěšnější olympionik všech dob, držitel osmi zlatých medailí z olympiády v Pekingu 2008.

"Vím, že se jednoho dne olympiády zúčastním a vyhraju zlato! Už se těším, až budu stát na stupních vítězů," říká Cody, který také strašně rád běhá. Má dokonce podstatně lepší čas, než starší soupeři s menším handicapem. V příštím roce se s rodiči i sestrou chystá na paralympiádu do Londýna, aby viděl, co to obnáší.

Cody, držíme ti palce!

Autor: INT, Klena