Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obézní Britku mohlo těhotenství zabít, zhubla 61 kilo

11. ledna 2011 | 05:00

Šlo jí doslova o život! V době, kdy Rebecca Fyfe (38) čekala své šesté dítě, varovali ji lékaři, že ji obezita může zabít. Když otěhotněla posedmé, rozhodla se přijmout drastická opatření. Díky dietě teď váží méně, než když jí bylo šestnáct let.

Zoufalá mladá žena vážila téměř sto třicet kilo. S každým dalším těhotenstvím její váha stále narůstala. Při tom posledním se obézní Rebecca rozhodla zhubnout. Věděla, že jinak může zemřít. A uvědomovala si, že svojí nadváhou ohrožuje i nenarozené dítě.

Štíhlejší než na střední

Hubnout začala už během těhotenství. A během dvou let zhubla neuvěřitelných 61 kilogramů. Teď váží méně, než když před dvaceti lety otěhotněla poprvé. Osmatřicetiletá matka teď váží dokonce méně, než v šestnácti letech.

"
Cítím se daleko mladší a spokojenější. Je těžké uvěřit tomu, že teď vážím ještě míň, než když jsem čekala své první dítě. A to jich mám celkem sedm. Pochybuji, že něco podobného může říct mnoho matek," prozradila paní Fyfe, která pracuje jako umělecká balička dárků.


Zákeřná kila se hromadila

Tloustnout Rebecca začala už po porodu první dcery Viktorie (19). Pak měla další tři dcery Angelicu (16), Kaylu (15) a Gabriellu (8). "S každým těhotenstvím jsem byla těžší a těžší. Mezi jednotlivými jinými stavy jsem zkrátka nikdy nedokázala zhubnout zpět na původní váhu. A po každém porodu mi zůstalo pěkných pár kilo navíc," řekla.

"S tolika malými dětmi jsem začala kupovat jídlo, které nebylo složité připravit. I když jsem jedla cereálie k snídani a sendviče k obědu, k večeři jsem kupovala pizzu a kuřecí nugety. Ráda jsem svačila sušenky a ještě radši jsem jedla těsto na sušenky. Koupila jsem si těsto v prášku, smíchala ho s vodou a jedla jen tak," prozradila Rebecca svůj jídelníček.

Nadváha ji ohrožovala na životě

Když v roce 2005 čekala své páté dítě, Isabellu (5), měla nebezpečně vysoký krevní tlak. Lékaři se dokonce obávali, že ji při porodu ztratí. Paní Fyfe, která žije s manželem Robertem (42), vzpomíná: "Pro Roberta to bylo opravdu stresující. Lékaři nevěděli, co se bude dít a jak to nakonec se mnou dopadne. Bylo to buď a nebo."

Mladá maminka naštěstí zdravotní problémy překonala. Když ale otěhotněla po šesté se synem Connorem (4), vylétl jí krevní tlak v půli těhotenství nebezpečně vysoko. "Bylo to vážné. Lékaři mě varovali, že pokud ještě někdy přijdu do jiného stavu, nemohu to přežít," říká.


Mateřské pudy zvítězily

Connor se narodil v srpnu 2006, ale pak se pár rozhodl, že se chtějí pokusit o další miminko. "Mluvili jsme o tom, že bychom rádi měli další dítě, ale věděli jsme, že by to pro mě pravděpodobně bylo smrtelné. Pokud bych před tím alespoň nějaké to kilo nezhubla," vzpomíná Rebecca.

"Ale dřív, než jsem pro to mohla něco udělat, zjistila jsem, že jsem znovu těhotná. Věděla jsem, že se svou váhou musím něco udělat okamžitě. Měli jsem už šest dětí a já jsem je nechtěla nechat bez matky," říká.

Speciální dieta slavila úspěch

Poté, co Rebecca úspěšně překonala dvanáctý týden, kontaktovala v květnu 2008 místní spolek, který obézním pomáhá hubnout. Tamní dietologové vymysleli jídelníček, který by byl vhodný a bezpečný po celé těhotenství. Mladá žena pomalu začala hubnout. "Bylo to úžasné. Hubla jsem dokonce během těhotenství, a když jsem porodila, vážila jsem o pětadvacet kilo méně, než na začátku. Můj krevní tlak byl podstatně nižší a těhotenství tak pro mě bylo mnohem bezpečnější," vypráví nadšeně.

Od doby, kdy se Cameron (2) narodil, drží paní Fyfe předepsanou dietu a zatím zhubla neuvěřitelných jedenašedesát kilogramů. Její velikost se zmenšila o devět čísel. Z anglické velikosti 28 na velikosti 10. "Teď denně připravuji domácí chilli i zdravé kari. Polotovary vůbec nekupuji. Vážím míň, než v šestnácti a cítím se naprosto fantasticky. Už nikdy nechci přibrat," říká šťastná Rebecca.

Autor: Lenka Chvostová, INT, Krvs