Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lékaři mu nedávali šanci: Nevzdal to a vstal z mrtvých!

Ríšu v těžkém boji se zákeřnou rakovinou podporoval i jeho nejlepší kamarád Michal.
6. ledna 2011 | 07:36

Tři operace mozku, chemoterapie, kolaps celého organismu a hluboké bezvědomí! Toto vše přežil školák Ríša (15) ze slovenské Žarnovice. Nemoci se však nepoddal. Boj s rakovinou vyhrál.

Lékaři mu před pár měsíci našli na mozku nádor a obávali se nejhoršího. Mladík však jakoby zázrakem svůj boj s rakovinou vyhrává. "Asi se stal zázrak! Možná pomohly naše modlitby nebo pomoc a podpora mnoha lidí," říká utrápená chlapcova maminka Miroslava Kokyová (34).

Všechno začalo docela nenápadně

Chlapce začala loni na jaře silně bolet hlava. Rodiče to připisovali tomu, že rychle vyrostl a lékaři mu stanovili diagnózu skolióza páteře. Nikdo tehdy vůbec netušil, jak vážně je chlapec nemocný... Riško Koky však už nestihl absolvovat ani plánované CT vyšetření mozku. Začátkem července ho nad ránem musela do nemocnice odvézt záchranka. Opět se ozvala prudká bolest hlavy. Tentokrát to bylo k nevydržení. "Lékaři mu našli nádor na mozku velký pět centimetrů a za pár dní ho poprvé operovali," vzpomíná maminka.

Po náročném zákroku se doslova roztočil kolotoč vyšetření, injekcí a dalších operací. Po třetí operaci se musel Riško učit všechno znovu - chodit, jíst, oblékat se. Následovalo šest týdnů trvající ozařování organismu. "To nejhorší nás však teprve čekalo..." se slzami v očích říká Miroslava Kokyová. Po první chemoterapii Ríšovi totiž náhle selhal celý organismus. Dostal otravu krve, kolabovalo srdce i plíce. "Lékaři mu nedávali už téměř žádnou šanci. Náš syn to prý nepřežije, musel by se stát zázrak. Riško mezitím upadl do hlubokého bezvědomí," dodává.

V boji o život ho podpořili stovky lidí

Rodiče se však nevzdali a ani na chvíli strašlivé předpovědi neuvěřili. Silný organismus Ríši a modlitby stovek obyvatel Žarnovice zřejmě zabrali a zázrak se stal. Po osmi dnech ho lékaři probrali z umělého spánku. Teď je doma a pokouší se postavit na nohy. "Já si z toho moc nepamatuji. Teď hlavně chci trénovat, abych mohl sám chodit," říká statečný bojovník.

V jeho boji o život ho podporovali i bývalí spolužáci ze základní školy a nejlepší kamarád Michal Spielmann. "Naše velké díky patří lékařům z bystřické nemocnice, kteří udělali opravdu všechno pro to, aby přežil," dodává maminka Miroslava. Ríša se do školy vrátí v září, přijali ho totiž na obchodní akademii. "Později bych však chtěl studovat farmacii a novými léky pomáhat nemocným dětem," dělá si plány statečný mladík.

Autor: Čas.sk, Klena