Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čtrnáctiletý hrdina: Zachránil z hořícího domu čtyři děti

Matka a syn předvedli velkou statečnost a zachránili tak pět životů
25. prosince 2010 | 06:03

Jako hrdina se projevil teprve čtrnáctiletý školák z britského Worcesteru. Dům sousedky byl v plamenech a on neváhal a běžel tam pomoct. Jen díky jeho duchapřítomnosti se obyvatelům domu, matce a čtyřem dětem, nic nestalo.

Ryan Morrow šel akorát nakoupit, když si všiml, že ve vedlejším domě hoří. Rozběhl se tedy tam. Ještě stihl zavolat na svou matku Dawn, aby mu šla pomoct. Ta ihned zavolala hasiče, kteří potom požár během několika minut zlikvidovali.

Jenže než přijeli, prekérní situaci se pokoušeli zachránit matka se synem. Ryan se snažil na sousedy v hořícím domě doklepat, ale neměl žádnou odezvu. Vykopl tedy dveře a vyběhl schody nahorů. Tam našel sousedku uvězněnou v ložnici, kde už hořel koberec a záclona, a její vyděšené děti - trojčata a devítiletého chlapce.

Skromný hrdina

„Viděl jsem něco jako blikání v okně. Nejprve jsem si pomyslel, že je to odraz pouliční lampy. Otevřel jsem naše dveře, všiml si, že je to oheň, a běžel tam,“ vypráví, jak se vše seběhlo, statečný hoch.

„Nechci být nazýván hrdinou. Ty děti byly v šoku. Byla to jen reakce,“ říká skromně hrdina. Snažil se děti vyvést ven a v tom přiběhla i jeho matka, která mu pomohla. Nikomu se nic nestalo, jen majitelka hořícího domu si spálila prst a Ryan se nadýchal kouře. „Jsem na něj moc pyšná!“ říká hrdě jeho desetiletá sestra Alice. Proč v domě hořelo, se teprve vyšetřuje.

Autor: mivr