Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chlapec (5) prodává obrázky, aby měl na chemoterapie

12. listopadu 2010 | 06:31

Obdivuhodně statečnost projevil pětiletý Aidan Reed z Kansasu v USA, který poslední dva měsíce tráví v nemocnici. Má leukémii. Chemoterapie se staly spučástí každého dne. Léčba je finančně náročná. Chlapec proto kreslí obrázky, které prodává na internetu. Chce rodičům pomoci s úhradou vysokých nákladů.

Jiní chlapci si v jeho věku hrají s autíčky či vláčky. Aidan miluje příšery, upíry a vlkodlaky. A to i přes to, že nikdy neviděl jediný horor. Zná je jen z obrázků a halloweenských kostýmů. A podle něj jsou prostě srandovní.

Od 13. září však musí vést boj proti monstru, které je bohužel víc než reálné. Jeho drobné tělíčko napadla rakovina. Lékaři diagnostikovali akutní lymfoblastickou leukémii. Nejčastější typ rakoviny u dětí. Zhoubné onemocnění krvetvorby vznikající poruchou ve vyzrávání krevních buněk.


Šokující diagnóza

Když rodiče malého Aidana slyšeli z úst lékařů děsivé slovo leukémie, měli pocit, že se jim zhroutil svět. Maminka Katie (27) byla v devátém měsíci těhotenství, čekala své druhé dítě. "Najednou jsem si všimla, že s Aidanem, který vždycky překypoval energií, není něco v pořádku. Myslela jsem ale, že jde jen o obyčejnou chřipku," vzpomíná Katie.

Chlapce trápil kašel, byl pořád unavený. Antibiotika vůbec nezabrala. Navíc se mu po celém těle začaly objevovat podivné malé modřiny, které nemizely. Katie ho proto znovu vzala k lékaři, který Aidana okamžitě poslal na krevní testy. Vše, co následovalo, bylo jak ve zlém snu. Výsledek ukázal podezřelé bílé krvinky, následoval test kostní dřeně. A pak zaznělo to hrozné slovo. LEUKÉMIE.

Kresba za 12 dolarů

Všechen svůj čas v nemocnici Aidan tráví tím, že kreslí obrázky. Permanentně napojený na přístroj, který do jeho těla po kapkách vpravuje jed. Jed který mu paradoxně zachraňuje život. Mezitím jeho rukou vznikají desítky a desítky pokreslených papírů. Na všech jsou jeho milované příšery. A vůbec nejsou děsivé. Jsou barevné a podle Aidana i zábavné.

Jeho kresby jsou tak abstraktní, že se jeho teta Mandi (26) rozhodla vystavit některé z nich na internetových stránkách Etsy, kde lidé kupují a prodávají ruční kresby a dalších ručně vyráběné předměty. Chtěla alespoň na dálku nějak pomoci Aidanovi i celé rodině. Nemohla přijet. Illinois, kde žije, je daleko a jí se v té době právě narodilo dítě. A náhle dostala ten nápad.

Doufala, že by se mohl prodat alespoň některý ze šedesáti obrázků, které tam vystavila. "Moje šťastné číslo je šedesát, chtěla jsem prodat šedesát obrázků," řekla Ostein. "A teď už jsme u čísla 2460. Mám dvě tiskárny v jídelně, které obrázky pořád tisknou."


Dluhy jsou zatím zažehnány

Zájem byl však neuvěřitelný. Během několika týdnů se prodalo téměř dva a půl tisíce kreseb po dvanácti dolarech za kus. Utržená částka zatím činí něco okolo třiceti tisíc dolarů, v přepočtu téměř půl milionu korun. Aidanovi rodiče už nemusí mít obavy o svůj malý dům. Ještě před měsícem byli přesvědčeni o tom, že ho budou muset prodat.

Manželé Reedovi samozřejmě mají zdravotní pojištění, bohužel s velkou spoluúčastí. Aidanova specializovaná léčba je nákladná, pobyt v nemocnici drahý. A protože je Katie na mateřské dovolené, žijí jen z jednoho platu. "Už než se nám narodilo druhé dítě, vycházeli jsme jen tak tak," řekl otec Wilie. "Nemáme kabelovou televizi. Nemůžeme si koupit nové auto...".

Pohled do budoucna

"Dozvěděli jsme se, že Aidanova nemoc je nejčastější a léčitelná forma leukemie," řekl Wylie. "Léčba je pro něj ale těžká, cítí se často moc špatně." Onkolog Reedovi uklidnil tím, že šance na přežití akutní lymfoblastické leukémie je vyšší než 90 procent.

Aidana však čekají ještě dva roky chemoterapií a další léčba. Pokud ovšem vše dobře dopadne a reakce jeho těla bude příznivá. Tenhle rok ho rodiče museli z mateřské školy odhlásit. V nemocnici totiž tráví všechen čas. Mají ale v plánu zapsat ho znovu příští rok.