Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Síla lásky: Přišel o nohy a ruku, přítelkyně s ním zůstává

Přestože Matthew přišel v Afghanistánu téměř o všechny končetiny,  nepřestala ho jeho dívka Bryony milovat. Pár dokonce chystá svatbu.
6. listopadu 2010 | 07:15

Během mise přišel jednadvacetiletý mladík téměř o všechny končetiny. Jeho přítelkyně (19) je do něj i přesto stále velmi zamilovaná. Pár dokonce plánuje svatbu. Jak se jim žije a jak těžkou životní situaci zvládají?

Matthew Weston a Bryony Bolland jsou velmi inspirujícím párem. Mladý muž byl voják a během mise do Afghánistánu přišel o obě nohy a pravou ruku. Jeho přítelkyni Bryony to ale nevadí, naopak. Na pohled velmi milá a plachá dívka Mattovi verně stojí po boku a velmi ho miluje. Až studentka univerzity dovrší jednadvacet let, což je věk, kdy se v Americe člověk oficiálně stane dospělým, plánuje velmi mladý pár svatbu.

"Nikdo by se nedivil, kdyby ho Bryony opustila. Ona ho ale velmi miluje," řekl Mattův otec. "Je to pořád ten stejný Matt. Lidé tam umírají, máme velké štěstí, že to dopadlo jen takhle," říká skromně dívka.

Výbuch bomby zmařil sny

Bryony a Matt se seznámili před třemi lety přes společného známého. Podle jejich slov to byla láska na první pohled. Matt se chtěl odjakživa stát vojákem. V roce 2009 odjel na misi do nebezpečného Afghanistánu, což se mu stalo osudným. Nebyl tam ani čtyři měsíce, když patnáct metrů vedle něj 29. června vybuchla bomba.

"Pamatuji si jen záblesk, že mi zvonilo v uších a jak jsem spadl na zem. Všude bylo plno krve. Řekl jsem kamarádům, že nemám nohy a pak už nic nevím," vzpomíná na otřesné zážitky Matt.

.
Autor: isifa.cz

Voják ztratil hodně krve, okamžitě ho odvezli do nemocnice. Později byl převezen do nemocnice v Birminghamu, kam ho Bryony chodila trpělivě navštěvovat. "Akorát jsem seděla s Mattovou mámou u nich doma, když jsme se dozvěděly, že se mu něco stalo. Cestu do nemocnice si vůbec nevybavuji. Když jsem ho viděla, ulevilo se mi. Jeho tělo bylo přikryto a na tváři měl jen několik šrámů. Vypadal, jako kdyby spal," vypráví Bryony.

Od lékařů se pak i s jeho matkou dozvěděla, že Matt přišel o obě nohy a pravou ruku. Výbuch bomby způsobil i četná zranění vnitřních orgánů. Mladík se tak zřejmě již nikdy nebude moct vrátit ke své vysněné práci v armádě, ani běhat v deši, což podle svých slov zbožňoval.

Zpečetí svou lásku svatbou

Matt se probral z kómatu 8. července, přesně v den jejich výročí. Nejdříve nechtěl, aby k němu Bryony pustili, protože nevěděl, jak vypadá. Když mu ale doktoři řekli, že u něj dívka stejně seděla ve dne v noci, dovolil, aby ji vpustili. "V ten moment jsem byl moc šťastný! Došlo mi, že s ní chci zůstat do konce života," vzpomíná Matt na první setkání po nehodě se svou úžasně věrnou a trpělivou přítelkyni.

"První věc, kterou jsem udělal, když jsem se dostal k počítači a peněžence, bylo, že jsem objednal zásnubní prsten. Jeho vzhled jsem sám vymyslel a nechal jsem do něj zasadit diamant," doložil tak svou lásku činem voják. Prsten ho navíc stál pořádný balík - celé tři tisíce liber (skoro pětaosmdesát tisíc korun).

Jenže i když byl statečný v boji, nenašel dostatek odvahy, aby Bryony požádal o ruku. Učinil tak až o několik měsíců později, letos v zimě. "Byl to krásný okamžik, byl moc romantický!" nemůže si jedinečný okamžik vynachválit dívka.

Matt má za sebou už osmnáct operací. Lékaři se snaží, aby mohl chodit alespoň s protézami, ale jejich snažení je stále marné. A to Matta deprimuje. Matt je navíc asi opravdu voják tělem i duší, protože prohlašuje, že by se nejradši vrátil zpět do práce!

Odvážný mladík má ale i poměrně skromný plán: "Moc bych si přál, abych mohl stát na vlastní svatbě." Ta je naplánovaná na 7. července 2012, tudíž den před jejich pětiletým výročím.

Autor: INT, mivrk, lena