Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lisa: Dva roky po smrti partnera mu porodila syna

Lisa se dočkala vytouženého dítěte - dva roky po smrti milovaného manžela, kterého zabila rakovina.
30. září 2010 | 05:00

Před dvěma lety zemřel. Letos se mu narodil syn. Nemožné? Stalo se tak díky pokročilé vědě, která umožnila zmrazení jeho spermií. Sedmadvacetiletá Britka Lisa se teď může těšit ze syna. Její muž Gareth už bohužel ne. V roce 2008 zemřel na rakovinu.

Jen díky pokročilé vědě vdova Lisa Wilkinson otěhotněla ze zmražených spermií svého zesnulého muže Garetha a nyní se může radovat ze synka Jacka. Ten se narodil sice předčasně, ale už se mu vede lépe a Lisa se těší, až mu bude moct vyprávět o jeho otci, kterého velmi milovala.

Jedna rána za druhou

"Když mi porodní sestřička dala na hruď Jacka, roztřásla a rozplakala jsem se. Byl moc krásný. Dívala jsem se mu do očí a viděla, jak se na mě zpět dívá Gareth. Byl to hodně zvláštní zážitek. Věděla jsem, že odteď jsme jen já a Jack a že kvůli němu musím zůstat silná," vzpomíná Lisa na chvíle, kdy poprvé uviděla svého synka.

"Všechny obavy mě opustily, když jsem ho slyšela poprvé plakat. Myslela jsem na to, že s Garethem konečně máme rodinu, jakou jsme si vysnili. Přála jsem si, aby tam byl. Představovala jsem si, co by Jackovi řekl a co by dělal. Cítím ho u sebe každý den. Pokaždé, když začnu plakat, slyším ho, jak mi říká, že mám být silná, a slzy se zastaví," říká Lisa, se kterou se osud moc nemazlil.

Nejprve jí zemřela životní láska, poté musela rodit císařským řezem, protože se malý Jack dral na svět o pět týdnů před daným termínem porodu. Když se narodil, vážil jen 2,5 kilogramu, takže byl umístěn do zvláštní péče. Tam je Jack pořád. Lékaři ho každé tři hodiny dokrmují Lisiným mateřským mlékem.

"Doktoři mi řekli, že musím okamžitě podstoupit císařský řez. Jediné, na co jsem myslela, bylo, aby se mi nestalo to samé podruhé. Dítě bylo to jediné, co nás s Garethem mohlo spojit. Nedokázala jsem snést představu, že bych o miminko přišla. S čerstvě narozeným Jackem jsem byla jen chviličku. Pak mi ho odnesli, protože špatně dýchal. Panikařila jsem, ale dokázal, že je stejný bojovník jako Gareth," vzpomíná na zažívané okamžiky hrůzy mladá maminka.

Krabice plná vzpomínek

Lisa už svému synkovi o jeho otci vypráví: "Když se na něj podívám, jak leží v inkubátoru nebo když ho držím v náruči, nedokážu dělat nic jiného, než na něj zírat a vyprávět mu o jeho otci, který se na nás dívá, ať už je, kde je.

"Mám velkou krabici pamětí na Garetha. Až bude Jack dost starý, můžeme si ji společně projít. Je tam jeho oblečení, boty i výstřižky článků z novin, které byly o něm napsány. Jack bude vždycky vědět, jak moc ho jeho otec chtěl," říká Lisa.

Chce s ním druhé dítě

Lisa rodila v nemocnici Musgrove Park ve městě Taunton. Tudíž na stejném místě, kde se potkala s Garethem, který tam pracoval jako asistent. To se psal rok 2003.

O tři roky později ale přišla tvrdá rána – Garethovi doktoři diagnostikovali rakovinu kostí. Bylo mu teprve sedmadvacet let. Před smrtí, která přišla roku 2008, si nechal zmrazit spermie. Lisa rok truchlila a pak se pokusila otěhotnět. Vyšlo to na první pokus.

Dnes říká, že až si zvykne na mateřství, chce se pokusit o druhé dítě. "Ještě máme nějaké spermie, kdo ví, možná bude mít Jack v budoucnosti sestřičku nebo bratříčka," plánuje statečná maminka.

Autor: INT, mivr, koj