Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Adrianka (5): Bojím se, že mě unesou do děcáku!

17. září 2010 | 05:00

Sestry Adrianka (5), Sandra (8) a Kristýnka (11) žijí v Klokánku v Hostivici u Prahy. Dostaly se tam kvůli finančním problémům svých rodičů. Právě odtud je ve středu chtěly sociální pracovnice na základě soudního rozhodnutí odvézt do diagnostického ústavu. Nejmladší Adrianka se kvůli tomu nyní bojí chodit do školky. Má strach, že ji od sestřiček odvedou a unesou ji do diagnostického ústavu, nebo do děcáku.

Starší sestry Sandra a Kristýna šly podle Petry Vídeňské z Klokánku včera normálně do školy. Ale Adrianka ráno plakala a do školky nechtěla. „Povídala, že se bojí, že ji někdo odvede. Nechtěli jsme ji proto traumatizovat a nechali ji doma,“ popsala Blesku Vídeňská.

Dívky chtěly ve středu odvést dvě ženy z odboru péče o dítě MČ Praha 4. O jejich přesunu do diagnostického ústavu rozhodl soud. Zaměstnankyně Klokánku ale rozhodnutí soudu nepovažují za správné a děti odmítly vydat. Přitom všechny tři chtějí zůstat v Klokánku, který funguje jako zařízení pro děti v nouzi.

Rodiče žijí v azylovém domě

Rodiče dívek, kteří se ze dne na den ocitli na ulici a teď žijí v azylovém domě v Pardubicích, už požádali soud, aby rozhodnutí o svěření do ústavu zrušil a děti zatím ponechal v Klokánku. O dcery mají stále zájem. A co bude dál? Řešení je teď znovu na soudu. „Nám řekli, že Klokánek si nechají pro akutní pomoc, kdyby našli nějaké dítě na ulici,“ podotkla Vídeňská.

Pro děti přijely sociální pracovnice taxíkem

Pracovnici Klokánku zarazilo také to, že si ženy z úřadu přijely pro děti taxíkem. „Ještě jsem to nezažila. Pro děti většinou jezdí služební auta s řidičem. Já mám na převoz dětí referenční zkoušky, do taxíku bych je neposadila,“ řekla Blesku. Navíc by na část cesty byly potřeba taxíky dokonce dva. Dvě sociální pracovnice, tři dívky a řidič by se do jednoho vozu prostě nevešly. Suma sumárum úřad by to vyšlo na dva tisíce.

„Musíme v tomto případě použít taxi. Služební vozy totiž slouží pouze zaměstnancům, a pokud by se cizím osobám něco stalo, nevztahuje se na ně pojištění,“ uvedla mluvčí Prahy 4 Žaneta Pilařová.

Autor: Veronika Pukačová, Krvs