Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pavlínka (†4) zemřela po návratu z nemocnice: Proč?

Maminka Jana Kozáková stojí před prázdnou postýlkou. Ještě před pár dny tam ležela malá Pavlínka.
15. září 2010 | 05:34

Nejhorší dny svého života prožívají Jana (42) a Vladimír (49) Kozákovi z Bezvěrova na severu Plzeňska. Z Fakultní nemocnice v Plzni si ve čtvrtek přivezli svou postiženou dcerku Pavlínku (†4), v neděli ráno ji našli v postýlce mrtvou. Zoufalí rodiče se teď snaží najít odpověď na otázku, proč jejich holčička zemřela.

„Pavlínka často pobývala v nemocnici. Naposledy od konce srpna. Byla zahleněná a dusila se,“ říká maminka Jana. Děvčátko strávilo devět dní na dětské jednotce intenzivní péče. „Řekli nám, že Pavlínka má v sobě bakterie a plísně. Dostala antibiotika. Ve čtvrtek nám ji propustili domů s tím, že se z toho doma dostane a dali nám i léky. Mně se to ale nelíbilo,“ pokračuje paní Kozáková.

Pavlínka podle ní nebyla dobrá. „Dříve byla čilá, kopala nožičkama, hýbala ručičkama a reagovala na hlas. Po návratu z nemocnice jen ležela. Jako bez duše. Myslím si, že doktoři ji něčím předávkovali, něco se tam stalo, něco se nepovedlo,“ zoufá si žena. „Už jsme podali v Plzni trestní oznámení,“ řekl tatínek Vladimír.

Nemocnice jakékoliv pochybení striktně odmítá a tvrdí, že dítěti se tu věnovali s maximální péčí. „Jednalo se o velice těžce postižené dítě, které mělo několik vrozených vývojových vad a prakticky vůbec nemohlo přijímat potravu a velice špatně se vyvíjelo,“ řekla mluvčí FN v Plzni Renata Jenšíková. „Navíc jsme matce opakovaně vysvětlovali, i za přítomnosti psychologa, že dítě může kvůli všem těmto zdravotním potížím, a přes veškerou medicínskou péči, zemřít,“ dodala Jenšíková.

Autor: Zbyněk Schnapka, Krvs