Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmrzačená Aisha (18): Nový život s nosní protézou

Díky fotkám v magazínu Time se o zvěrstvech páchaných na ženách dozvěděli miliony lidí.
15. září 2010 | 11:07

Výkřiky plné bolesti a děsu jí stále budí ze sna. A to i přes to, že mladá Afgánka, které manžel odřízl nos i uši, začala v srpnu v Kalifornii nový život. Traumatizovaná dívka zde s nadějí čeká na plastickou operaci, která jí vrátí zpět původní krásu.

Tvář Bibi Aishy ještě stále hyzdí díra po odřezaném nosu. Chybějící uši zakrývají vlasy. Na první pohled se od děsivé události téměř nic nezměnilo. Aisha však začala žít nový život. Našla v sobě sílu upozornit na zvěrstva, která se i v dnešním "civilizovaném" světě stále dějí. Měla odvahu ukázat miliónům lidí zmrzačený obličej na obálce magazínu Time. Její duše se však se vším tím násilím vyrovnává jen těžko.

Nový život v USA

Azyl dívka našla u hostitelské rodiny v Los Angels. Tady má svůj pokoj, vlastní koupelnu. A hlavně nové přátele, hovořící jejím rodným jazykem. Ke štěstí jí chybí už jen plastická operace. Tým chirurgů se chystá voperovat jí silikonovou nosní protézu. Stanovení termínu však podle slov lékařů brání špatný psychický stav pacientky.

Na strašlivý akt pomsty ze strany tálibánských bojovníků Aisha nemůže zapomenout. Probouzí se k smrti vyděšená. Zbrocená vlastním potem. Ani pravidelná sezení u psychoterapeuta zatím nedokázaly vymazat strašlivé vzpomínky z její mysli. Emocionální trauma způsobené mučením je dle odborníků hluboké.

"Když mi uřízli nos a uši, omdlela jsem," přiznává mladá Afgánka.
Autor: reprofoto CNN

Děsivý příběh krásné dívky

Mladičká Aisha si během dvouletého manželství s bojovníkem Tálibánu prošla peklem. Mučili ji, znásilňovali. Svůj chtíč si na ní ukájel nejen manžel, ale i jeho deset bratrů. Ponižovala ji celá jeho rodina. Když se po dvou letech odhodlala k útěku, narazila na odporný lidský hyenismus. Nechutnou vypočítavost. Ženy ze sousedství jí pomohly jen proto, aby jí vzápětí mohly v nedalekém městě prodat.

Policie obchod "naštěstí" překazila. Nebohá mladá žena však byla zatčena za útěk od manžela a odsouzena k pěti měsícům vězení. Brzy po propuštění si jí manželova rodina našla a vykonala "spravedlivý" trest. Útěkem totiž prý zneuctila nejen manžela, ale i je. Odřezali jí uši a nos. Zkrvavenou ji pak nechali ležet v horách. Věřili, že zde zemře. Statečné Aishe se nakonec podařilo kontaktovat americkou jednotku.

Autor: lena, kamp