Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Toníček (2) po očkování a ochrnul na celé tělo!

22. července 2010 | 05:32

Dvouletý Toník se narodil jako úplně zdravý kluk. V sedmi měsících s ním šla maminka Františka (32) na očkování a od toho dne se celé rodině Janečkových změnil život. Zatímco ostatní děti ve dvou letech chodí, a začínají mluvit, Toník je jako hadrová panenka. Jen leží a sotva zvedne hlavičku. Odborník ale tvrdí: Očkování možná rozvířilo skrytou nemoc...

Matka čtyř dětí Františka dodnes neví, co s Tondou vlastně je. „Vím jen, že je to svalová hypotonie, ale přesnou příčinu nám nikdo neřekl. A bohužel ani to, jak se bude Tonda vyvíjet,“ vypráví.

Ona však má jasno v tom, že problémy způsobilo očkování. Když bylo chlapci sedm měsíců, šla s ním na povinné očkování hexavakcínou (proti dávivému kašli, tetanu, záškrtu, onemocněním vyvolaným Haemophilem influenzae B, virové hepatitidě B a proti přenosné dětské obrně). A zároveň dostal další injekci ještě nepovinného očkování proti vzniku závažných pneumokokových nákaz.

Toníček sotva zvedne hlavičku

Hned večer měl Tonda čtyřicítky horečky. „V nemocnici nám řekli, že umře. Kdybych neměl další dvě děti, asi bych to napálil do stromu,“ vypráví otec Václav (34). Chlapec sice přežil, ale od té doby je jako hadrová panenka. Má absolutně ochablé svalstvo, sotva zvedne hlavičku.

„Přestala jsem pracovat a zůstala s ním doma. Cvičím s ním Vojtovu metodu, jezdíme do lázní a na rehabilitace. Poslední pobyt v Janských Lázních a v Piešťanech mu hodně pomohl,“ popisuje Františka. Chlapec se aspoň snaží batolit po zemi odrážením nohama, směje se a občas chytne za ruku sestřičku Františku (11) nebo bráchu Pepíka (8).

Rodiče dítěti zřídili speciální tělocvičnu a každý den se modlí, aby jednou chodil jako ostatní děti. „Kdybych mohla vrátit čas, nikdy bych s ním na to očkování nešla,“ uzavírá matka Tondy.

 


 

Co je to svalová hypotonie?

Jde o stav, kdy dítě vykazuje známky nižšího svalového napětí. Dětem, které trpí těmito potížemi, se někdy přezdívá »hadrové panenky«. Příčina problémů není podle odborníků v pohybovém ústrojí. Jedná se o poruchu neurologickou

Odborník: Injekcí to není

Je možné, aby za Toníčkův stav skutečně mohlo očkování, které dostávají tisíce dětí? Odpověděl prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph. D., předseda České vakcinologické společnosti ČLS JEP:

„Závažné komplikace tohoto typu jsou naprosto vzácné. Pokud se však někde vyskytnou, dochází k obdobnému stavu s delším odstupem po očkování. Uvedený rychlý nástup naprosto nesvědčí pro souvislost s očkováním. Pravděpodobnější je buď náhodná časová souvislost očkování s jiným již probíhajícím závažným onemocněním, např. zánětem mozku, nebo skutečnost, že očkování mohlo jiné skryté závažné onemocnění odhalit.“

Autor: Veronika Pukačová