Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Paní Hana (47): Na invalidní důchod čekala 15 měsíců!

Hana Kaderková s rozhodnutím České správy sociálního zabezpečení, na základě kterého začala zpětně od ledna pobírat plný invalidní důchod
13. července 2010 | 05:37

Bojovala s rakovinou, a navíc zůstala bez peněz. Tak dopadla Hana Kaderková (47) z Loun. Neměla totiž odpracovaná léta a nedostala plný invalidní důchod. Peníze, z nichž musela vyžít, jí nestačily ani na nájem.

Jednu chvíli dokonce uvažovala o sebevraždě. Nyní už je lépe. Česká správa sociálního zabezpečení ženě na základě novely plný invalidní důchod konečně přiznala.

Nejhorší období života

Může se říci konec dobrý, všechno dobré, ale… Paní Hana se dočkala až po dlouhých 15 měsících. Poprvé jí důchod přišel v červnu, a peníze jí vrátili zpětně od letošního ledna, kdy novela vstoupila v platnost. Než k tomu ale došlo, zažívala paní Hana krušné chvíle.

„Bylo to nejhorší období mého života,“ řekla Blesku. Netajila, že dokonce uvažovala o sebevraždě. Z částečného invalidního důchodu 5500 korun, který do té doby pobírala, nedokázala vyžít. Zpočátku jí nepomohli ani na sociálním odboru, protože byla posuzována společně se synem, který příjmy měl. Zoufale sháněla práci, dlouho se jí ale žádnou nedařilo sehnat. Nezbylo jí proto nic jiného než si půjčovat od známých. „Zdravý člověk si neumí představit, co taková situace udělá s psychikou nalomenou nemocí a náročnou léčbou,“ řekla.

Nakonec se ale vše otočilo k lepšímu. Dokonce přes agenturu zaměstnávající zdravotně postižené sehnala v Praze práci jako recepční. „Teď mám konečně pocit, že zase začínám normálně žít,“ dodala.

Autor: Jana Ulrichová, hto