Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

David Neff: Malou Dominiku trápily noční můry

25. června 2010 | 07:36

David Neff (39), syn spisovatele Ondřeje Neffa (65) a náhradní táta pro neteř Dominiku, dceru zavražděné Ireny Neffové (+28), poskytl Blesk.cz exkluzivní rozhovor, jak zvládá svou roli náhradního otce.

Prozradil i to, že malá Dominika musela chodit k dětskému psychologovi, aby se zbavila nočních můr, které ji budily ze spánku.

Viděla vraždu maminky

Malá Dominika se totiž svému psychologovi svěřila, že viděla vraždu své maminky Ireny. Psycholog jí pomáhal vyřešit zmatené pocity a myšlenky, které malá holčička občas prožívala. "Nyní už je všechno v pořádku, malá je veselá a fungujeme jako normální rodina," svěřil se nám David Neff.

Ten přijel na oslavu 65. narozenin svého otce spisovatele Ondřeje Neffa, aby mu popřál vše nejlepší a pak se zase vrátil zpět do práce. "Musím zase jet, ale my to oslavíme v rodinném kruhu o víkendu, táta má narozeniny zítra a já pozítří, tak to spojíme," řekl na odchodu z jedné pražské kavárny syn Neffa. Ještě před tím jsme se Davida zeptali na pár otázek týkající se právě výchovy malé neteře Dominiky.

Proč není Dominika s vámi na oslavě narozenin svého dědečka?

Vysvětlení je jednoduché, protože ji chci uchránit před novináři a fotografy. Když měla Thao (pozn. red. partnerka Davida Neffa a známá fotografka) nedávno vernisáž fotek, tak jsme ji tam přivedli a bylo to pro ni hrozně nepříjemné. Protože se na ni vrhlo dvacet fotografů a měla z toho takový amok, takže je to kvůli ní.

Oslavíte tedy narozeniny společně s rodinou?

Určitě v rodinném kruhu, malá už se na to moc těší. Navíc táta má narozeniny až zítra, já shodou okolností pozítří, takže to spojíme a oslavíme o víkendu. Tahle oslava byla spíše pro známé a kolegy z práce.

A ptá se Dominika ještě na maminku?

Dominika nás vnímá s partnerkou jako rodiče. Prostě v tomhle žádný problém není. O existenci maminky samozřejmě ví. Říká jí maminka Irenka a bavíme se o ní normálně. Ví, že tu byla a samozřejmě to s ní řešíme adekvátně k jejímu věku, jako ke čtyřletému dítěti.

Zajímá se o malou Dominiku její otec Robert Novák (40), který za vraždu její maminky Ireny sedí odsouzen na 13 let ve vězení?

Ne vůbec, nejeví o ni žádný zájem ani se ji nepokoušel nijak zkontaktovat.

Říká vám Dominika tati a vaší partnerce mami?

Ona nám říká tak na střídačku, prostě nás vnímá jako rodiče, takže ano oslovuje nás tak.

Jak celou situaci malá Dominika zvládala a jak je na tom nyní? Svěřili jste ji třeba do rukou odborné péče?

Pravidelně docházíme k dětskému psychologovi , teď už vlastně jsme skončili tu intenzivní terapii, která trvala dva roky. Chodili jsme tam opravdu pravidelně podle potřeby každé dva až tři týdny.

Mělo to na Dominiku pozitivní vliv?

Určitě mělo. Nyní vlastně doktoři konstatovali, že se strašně zlepšila. Přímo řekli termín, že je konečně šťastné dítě.

Budete do dětského krizového centra docházet i nadále?

Nyní budeme chodit jednou za půl roku na kontroly.

Chodí malá do školky?

Ano, chodí tam částečně a částečně máme i chůvu. Je to kvůli práci. Školka končí ve čtyři a my s partnerkou se vracíme z práce kolem šesté hodiny.

Co se vlastně nejvíce u dětského psychologa řešilo? Měla Dominika nějaké špatné vzpomínky?

Ona měla problémy, které byly v podvědomí, kdy se probouzela v noci a měla noční můry. Někdy měla i dny, kdy upadávala do takových apatií, že ji prostě nic nezajímalo.

Kdy se ty stavy u ní objevovaly nebo při jaké příležitosti?

To bylo naposledy, kdy jsme spolu byli na Matějské pouti, kdy byla taková apatická. Vzal jsem ji na pout' a ona ji vůbec nevnímala. Normální děti by dostaly amok štěstí a ona, kam sem ji posadil, tak tam seděla. Ale to bylo naposled, teď' už je to v pořádku.

Čím myslíte, že je to způsobené?

Dominika se totiž v dětském centru svěřila s tím, že byla svědkem té vraždy. Což bylo vlastně smyslem té terapie, aby to zlé ze sebe dostala. Někam si to holt uložila do podvědomí a strašilo ji to.

Myslíte, že si to v osmnácti měsících mohla zapamatovat?

Ona si na to pamatuje velmi dobře, ale pro ni to byl takový šok, že nebyla schopná o tom mluvit. A na té terapii se to z ní podařilo odčerpat a mělo to tak velký smysl a efekt. Říkám nyní, že je už vše za námi a jsme spokojená rodina.

Od vraždy uplynuly dva roky

Dcera spisovatele Ondřeje Neffa (65) byla pohřešována od neděle 24. února roku 2008. Podle manžela si šla zacvičit do nedalekého fitness centra. Vše ale bylo úplně jinak. K vraždě mladé ženy se nakonec přiznal sám manžel, Robert Novák (40).

Den před tím ji po hádce uškrtil šňůrou od videa. Tělo pak odvezl a zakopal v lese poblíž Rudné ve Středních Čechách. Osobní věci své ženy odhodil v igelitové tašce nedaleko Radotína do Vltavy. Tři týdny předstíral, že se Irena ztratila a hrál si na zoufalého otce a manžela. Nyní si odpykává třináctiletý trest za brutální vraždu, odsezeno má zatím přes dva roky.

Autor: gam