Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Charlotte (2): Měří 55 cm a už nevyroste

Rodiče Scott a Emma se svou maličkou dcerkou
23. června 2010 | 13:14

Britka Charlotte Garside (2) měří skoro stejně jako právě narozené dítě – 55 cm. A zřejmě už ani nevyroste. Děvčátko trpí velice vzácnou formou trpasličího vzrůstu zvaného nanismus, se kterou se potýká zhruba stovka lidí na celém světě. Britská média o ní tvrdí, že je nejmenší holčičkou na světě.

Dívka, která žije se svou rodinou v malé vesnici na jihovýchodě Anglie, je nyní o polovinu menší, než by měla být. Lékaři navíc sdělili jejím rodičům Scottovi (24) a Emmě (28), že si nejsou jisti, zda vůbec poroste. Lidé trpící nanismem většinou nepřesáhnout výšku jednoho metru.

Charlotte si ráda hraje s plyšovými zvířátky a panenkami. Sama je však menší než některá z jejích hraček. Narodila se čtyři týdny před termínem a její rodiče neměli tušení, že je s ní něco v nepořádku.

 

Rodiče Scott a Emma se svou maličkou dcerkou
Autor: Bulls Press

Hodí se na ni šaty pro panenku

„Nezdálo se nám, že vypadá jinak než ostatní děti. Věděli jsme pouze to, že je drobná a malá. Hodily se na ni spíš šaty pro panenku. Potom nám však doktoři sdělili, že je Charlotte ve vážném stavu, ale nebyli si jistí, o co přesně jde,“ uvedla Emma. O tři měsíce později genetik určil diagnózu syndromu trpasličího vzrůstu. Dítě není schopné jíst a trávit jídlo, proto musí být krmeno pomocí sondy zavedené přímo do žaludku.   

Děvčátko má tři starší sestry ve věku od šesti do třinácti let, přičemž ani u jedné z nich se žádná porucha neobjevila. „Charlotte je ale šťastné dítě, dva dny v týdnu chodí do soukromé školky. Doufám, že za pár let bude moci navštěvovat i normální školu. Jsme moc rádi, že ji máme,“ říká Emma.

Autor: INT, so