Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tabitha (2): Nikdy nejedla! Má fóbii z jídla

Malá Tabitha se nikdy nenaučila sníst nic jiného, než mateřské mléko.
22. června 2010 | 16:16

Dvouletá Britka Tabitha Stuttardová trpí vzácnou poruchou mozku. Odmítá od narození jíst. Nic jiného kromě mateřského mléka nikdy nepozřela. Když vidí jídlo, vyděšeně utíká pryč.

Malé tělíčko Tabithy je vysílené. Ač dostává speciální výživu, není zvyklé přijímat čerstvou potravu, ovoce, zeleninu. Organismus strádá. Od narození nedokázala holčička pozřít nic jiného než mléko. Mateřské, pak speciálně předepsané vysokokalorické.

Nikdo nic neví

Rodiče mají strach. Bledá dcerka odmítá jakoukoli snahu rodičů a nic nechce pozřít. Je to zakletý kruh. „Jak se jen přiblížím s lžičkou s jídlem, okamžitě uteče,“ svěřuje se bezradná maminka. Rodiče, kteří mají ještě jednoho potomka, se ale nevzdávají. Snaží se najít příčinu dceřiny kuriózní nemoci.

„Domníváme se, že její averze k jakémukoli jídlu souvisí se zákrokem, který podstoupila, když ji byl teprve půl rok,“ vypráví devětatřicetiletá matka. „Lékaři ji při něm museli zavést do nosu trubičku, aby jí pomohli s výživou. A od té doby se panicky bojí cokoli strčit do pusy.“

Zdraví za peníze

Tabitha zdá se trpí defektem mozku, který se vyskytuje pouze zřídka. Obě hemisféry nejsou správně propojeny a nedokáží spolu komunikovat a spolupracovat tak, jako u zdravého člověka. Rodiče se po tomto zjištění specialistů bojí, že bude dcera už navždy na umělém přívodu stravy do těla závislá.

„Říkali nám, že v Rakousku existují experti, kteří by naši holčičku mohli zachránit. Pomoci ji v boji s omezující nemocí. Je to ale velmi drahé,“ beznadějně vypráví rodiče. „Nevíme, co dál dělat. Jak naší holčičce pomoct. Přece musí existovat něco, co jí pomůže.“

Čím bude Tabitha starší, tím spíš jí nebude pomoci. Nemoc na ni zanechá větší následky. Dokonce ovlivní i schopnost učit se novým věcem, ke kterým v tomto věku patří i schopnost mluvit. Rodiče tedy zatím, něž seženou potřebné peníze, založili alespoň stránku na Facebooku Help Tabitha Eat (Pomožte Tabithě jíst), kde prosí o pomoc hodných dárců.

Autor: amp